Nyheter

Bygget i full gång på det första massiva trähuset i Hagastaden i Stockholm

Med borrmaskin och skruv invigde bostadsminister Per Bolund (MP) på tisdagseftermiddagen bygget av det första Cederhuset i massivt trä som Folkhem Trä uppför i Hagastaden mellan Solna och Stockholm.

– Trä är framtiden! Då känns det väldigt bra att få vara här och inviga ett framtidshus.

Det sade Per Bolund innan han greppade borren framför träväggen högst upp på det första massiva trähuset i Hagastaden.

Cederhusen i Hagastaden uppförs med stommar gjorda av korslimmat trä från Dalarna. Med totalt 240 bostadsrättslägenheter i 10-13 våningar höga hus blir Cederhusen i Hagastaden Sveriges största bostadskvarter som – på en grund av betong – rakt igenom byggs i massivt trä.

– I januariavtalet, som vi har som underlag för regeringens arbete, har vi skrivit tydligt att vi ska öka trähusbyggandet. Det är en målsättning som vi arbetar efter, sade miljöpartiets bostadsminister Per Bolund vid tisdagens officiella byggstart av det första Cederhuset.

Cederhusen med sina fyra torn och sitt läge på gränsen mellan Solna och Stockholm kommer att torna upp sig i söderläge mot Norra Stationsparken och Vasastan i Stockholms innerstad.
Den urbana arkitekturen har i sin tur blicken vänd mot Chicago och Michigan Avenue. Det deklarerar ansvariga arkitekterna Josef Eder och John Billberg från General Architecture.

Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) betonade i sitt invigningstal också de i Hagastaden generellt höga ambitionerna vad gäller arkitektur och materialval.

– När Folkhem och Cederhusen kommer på tal så känns så naturligt att visa på vad man faktiskt i dagsläget kan åstadkomma i trä, tillade Joakim Larsson.

När det gäller interiör och Cederhusens inredning och design är ambitionen att lyfta fram ”det klassiska, nordiska formspråket”.

Anna Ervast Öberg, projektutvecklingschef på Folkhem Trä, inledde byggstarten på taket i Hagastaden med att peka på byggmaterialet trä med sin unika egenskap förnyelse och träbyggandets framtida betydelse för att nå uppsatta klimatmål.

– Allt trä som det här huset innehåller växer den svenska skogen fram på tio minuter!

Bara trä

Den första inflyttningen i Hagastadens Cederhus är beräknad till första kvartalet 2022 följd av en andra inflyttning tredje kvartalet samma år. Lägenhetsstorlekarna varierar från ett till fem rum och kök. Med nyproduktionspriser från två miljoner tvåhundrafemtio upp till 12 miljoner 595 tusen kronor.

Cederhusen uppförs och marknadsförs under varumärket Folkhem av Folkhem Trä AB. Ett av Veidekke Eiendom och Rikshem gemensamägt fastighetsbolag.

– Folkhem bygger bara hus i trä. Det gör vi eftersom det innebär enorma klimatvinster i jämförelse med alla andra byggmaterial. Men även för att det ger en möjlighet att utveckla byggbranschen, sade projektutvecklingschef Anna Ervast Öberg, Folkhem Trä, vid tisdagseftermiddagens formella invigning av byggnationen av Cederhusen i Hagastaden.