Nyheter

Vad bygger Ockelbo: En glasögonfabrik eller industrilokal?

Glasögonkedjan Synsam flyttar nu hem hela sin produktion från Asien till Sverige. Synsam har valt Ockelbo i Gästrikland med 5 900 invånare som ny plats för fabrik, centrallager och utbildningscenter för ögonhälsa. Det beräknas ge 150 nyas jobb när fabriken står klar nästa höst, rapporterar Dagens Samhälle.

– Det är historiskt stort för Ockelbo, men jag tycker man ska tänka större. Det här är stort även för Sverige, att ett så starkt företag vänder på allt och flyttar hem. Det handlar om ett hållbarhetstänk där Synsam vill se till mjuka värden som ligger i tiden. Plus tjäna pengar så klart, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande till Dagens Samhälle.

Men fabriken måste byggas. Privata företag var först intresserade men backade senare ur.

Då beslutade Ockelbo kommun att bygga industrilokalen. Totalt blir det en kommunal investering på 150 miljoner.

Frågan är nu om Ockelbo kommun bygger en glasögonfabrik eller en industrilokal?

Enligt kommunallagen kan bygget utgöra ett otillåtet stöd till ett enskilt företag. Något man fått kritik från Gävleborgs riksdagsman Lars Beckman (M). Även professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet delar kritiken Olle Lundin:

– Det är tillåtet för kommuner att bygga industrilokaler och till och med att ta ut en subventionerad hyra. Men det måste vara riktat mot näringslivet generellt. Man får absolut inte stödja ett enskilt företag. Och min bild är att kommunen ställer upp med stora resurser för det här företaget, säger han.

– Jag är trygg och stolt över processen och övertygad om att vi gör något för Ockelbobornas bästa. 150 personer kommer att ha sina jobb i den fabriken. Det är som 4 250 jobb i Gävle, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) i en kommentar till det kritiserade beslutet.