Nyheter

Första utländska bolaget skriver ramavtal med Allmännyttan om att leverera Kombohus

För första gången har ett utländskt byggbolag skrivit ramavtal med Sveriges Allmännytta om att leverera Kombohus. Ett av motiven till konceptet är att få ner byggkostnaderna. Allmännyttan har under flera år aktivt sökt även efter utländska leverantörer och nu lyckats i och med samarbetet med polska Unibep.

Tack vare konceptet Kombohus har det under tio år uppförts cirka tiotusen nya bostäder till 25 procent lägre kostnad. Nu lanseras nästa generations Kombohus, som lamellhus respektive punkthus. Av tio prekvalificerade leverantörer blev slutligen tre utsedda: Lindbäcks Bygg, JSB Construction samt Unibep.

Inledningsvis i upphandlingsprocessen ställde Allmännyttan krav inom framförallt fyra områden:

Arkitektonisk gestaltning

Utformning av planlösningar

Teknisk, ekonomisk och förvaltningsmässig hållbarhet

Flexibilitet inom givna kostnadsramar

Bland annat klimataspekterna hörde till hållbarheten. Allmännyttan begärde klimatdeklaration i enlighet med de krav som kommer att införas i Sverige. Dessutom redovisning av energiprestanda. Den husmodell som Unibep nu ingått ramavtal för, är det alternativ som har lägst energiförbrukning och kortast leveranstid.

Stomme i trä medger låga koldioxidavtryck. Uppvärmningskostnaden är liten tack vare bland annat god lufttäthet. Klimatdeklarationen baseras bland annat på EDP för alla ingående material. Klimatpåverkan gäller hela prefabricerings- och montageprocessen.

Många varianter

Lamellhuset från Unibep kan uppföras i allt från 2 till 6 våningar, med lägenheter på 1 – 4 rum och kök. Det saknas fönster på gavlarna, enligt Allmännyttans önskemål, så att tre hus kan kopplas ihop till en länga. Taket utformas som platt tak eller sadeltak, belagt med tegel, papp eller plåt. Fasaderna kläds i trä eller fibercementskivor. Det erbjuds också en alternativ huslayout. Det finns många varianter om man räknar in alla optioner. Slutkunden kan på begäran och till 10 procent extra kostnad få ett hus som klarar Miljöbyggnad Silver.

Unibep:s lamellhus baseras på prefab och där modulerna produceras i företagets fabrik i Polen. Fabriken har total kapacitet för 2000 moduler/60000 kvm årligen.

Vad betyder det då för Unibep att ha fått ramavtal med Allmännyttan?

– Vi har tidigare gjort begränsade leveranser i Sverige och nu är vi stolta och ser en ära i att ha fått avtal med Allmännyttan och blivit en del av deras familj, säger Michal Urbankowski, försäljningschef för Sverige. Vi gillar tanken med Kombohus, att kunna bygga mer och till lägre kostnad, bland annat genom att få upp konkurrensen.

Var det svårt att hantera svenska byggregler och upphandlingsprocessen?

– Unibep är van att verka i olika länder, bland annat Norge och Tyskland. Vi har egen personal som behärskar BBR och andra regelverk och deras motsvarigheter i flera länder, fortsätter Michal Urbankowski. Vi samarbetar med externa konsulter i respektive land.

– Allmännyttans upphandling skedde i konkurrenspräglad dialog. Det var en process där de prekvalificerade företagen hade möjlighet att ge förslag och påverka skrivningarna i förfrågningsunderlaget. Sedan tidigare hade vi visserligen erfarenhet av LOU, men den aktuella processen var ändå väldigt intressant och lärorik, säger Michal Urbankowski.

Unibep måste visa att de klarar hög volym på produktionen (företaget har redan levererat 2700 lägenheter producerade i prefeb-trä i olika länder) och att både produktionen och husen sedan uppfyller alla miljökrav. Det var ett omfattande arbete att hantera alla EPD-er och göra klimatdeklarationen, men Unibep klarade detta.

Ytterligare fördelar

Kombohusen har flera fördelar. Tack var noggrann produktionsplanering minskar mängden byggavfall. Tillverkningen i fabrik ger högre precision och jämnhet i kvaliteten. Tiden för upphandling blir mycket kortare och detaljprojekteringen minimeras. Fysiska arbeten med grundläggning och bottenplatta görs parallellt med att modulerna tillverkas på fabriken. Tiden från leverans på byggplatsen till slutbesiktning kan vara så kort som 3 månader.

Klarar då hus från Polen vårt bistra väder i nordligaste Sverige?

– Javisst. De klarar energiprestanda även i norra klimatzonen och någon tillsatsvärme behövs inte. Vi har ju faktiskt tidigare byggt hus både i Mo i Rana och Tromsö i Norge, avslutar Michal Urbankowski, Unibep:s försäljningschef för Sverige.

Unibep

Polens sjätte största byggbolag. Unibep:s huvudsäte och fabriken Unihouse ligger i staden Bielsk Podlaski i nordöstra Polen 200 km öster om Warszawa. Hela regionen Podlasie är känd sedan länge för tradition och hantverkskultur och kan betraktas som ett slags kluster i trähusbyggande. Tack vare detta finns både kompetens och resurser i området att bygga i trä och utveckla trästommar i prefab-anläggning.

** Allmännyttan räknar med att det kan byggas 25000 lägenheter under sex år inom de båda ramavtalen – lamell- respektive punkthus. Avtalstiden är numera sex år i stället för fyra.