Nyheter

Skanskas rapport Bopanelen 2030: Tryggt område, bra kommunikationer och snabbt internet

Tryggt område är absolut viktigast vid val av bostad 2030. September hör till en av de månaderna på året då flest går i tankarna att köpa bostad. Krav såsom öppen planlösning och närhet till grönområden är inte ovanliga men vad tror svenskarna kommer vara viktigt vid val av bostad om tio år?

På topplistan hamnar tryggt område, bra kommunikationer och snabbt internet. Det visar Skanskas senaste undersökning.

Skanskas rapport Bopanelen 2030 –en rapport om framtidens hem, bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifo och lyfter frågor, trender samt utmaningar kring framtidens hem.

I rapporten får svenskarna bland annat sia om framtiden och vilka faktorer de tror kommer vara viktigast vid val av bostad om tio år. Listan toppas av ett tryggt område. Hela 68 procent tycker det är absolut viktigast. Allra viktigast är det för kvinnor där 73 procent uppger att ett tryggt område är viktigast, jämfört med 64 procent av männen.

– Det är viktigt att människor kan känna sig trygga och trivas under lång tid i våra bostadsområden. Vi jobbar mycket med att skapa goda förutsättningar för trygghet och gemenskap i planeringen av bostadsområdet. En upplyst fotbollsplan, en löpslinga eller en odlingsplats i anslutning till ett bostadsområde kan bidra till trygghet och trivsel när fler möts och vistas ute. Det finns ingen standardlösning, utan det är viktigt att utgå ifrån de lokala förutsättningarna i varje projekt och område. Kommunerna kan bli ännu bättre på att efterfråga och värdera trygghetsaspekter, säger Roba Ghadban, chef för social hållbarhet på Skanska Sverige.

Topp fem–Här är faktorerna som kommer vara viktigast vid val av bostad om tio år:

1. Tryggt område 68%

2. Bra kommunikationer och närhet till service 60 %

3. Snabbt internet för det smarta hemmet 36 %

4. Tillgång till egen parkeringsplats 35 %

5. Solceller 33 %