Nyheter

Sveriges viktigaste landslag gör sig redo för EM

Det svenska Yrkeslandslaget är utsett och nu inleds hårdträningen inför Yrkes-EM – en av Europas största tävlingar. Den 6 januari 2021 invigs mästerskapet i Graz, Österrike. I den svenska truppen finner vi 20 av Sveriges yrkesskickligaste killar och tjejer under 25 år. De kommer från hela landet och tillsammans ska de representera Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget.

Det svenska Yrkeslandslaget ska under tre dagar få sätta sin yrkesskicklighet på prov inom totalt 17 olika yrken. Tävlingarna pågår mellan 6–10 januari på Messe Congress i Graz som ligger i hjärtat av staden och är Graz största mässanläggning.

– Vi är väldigt glada över att vårt fantastiska Yrkeslandslag äntligen får visa upp sin yrkesskicklighet på riktigt. Det är en stark trupp och jag tvivlar inte en sekund på att de kommer att göra oss stolta. Att lyfta svensk yrkesutbildning är viktigare än någonsin och jag är imponerad över vilken kvalitet och kunskapsnivå våra svenska tävlanden besitter. Jag ser fram emot att starta 2021 på bästa sätt, trots att vi lever i en annorlunda vardag som vi kontinuerligt anpassar oss efter, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.Sveriges viktigaste landslag

Det svenska Yrkeslandslaget har funnits sedan 1995 och har genom åren tagit över 80 medaljer i Europa- och Världsmästerskap. Yrkes-EM har, sedan starten för tolv år sedan, anordnats vartannat år i något av de 30 medverkande europeiska länderna. Mästerskapet syftar till att lyfta vikten av en samspelt och välutbildad yrkeskår inom alla deltagande yrken, lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten som leder till framsteg och utveckling av de yrken som medverkar. Utöver tävlingarna erbjuder Yrkes-EM seminarier och paneldiskussioner där beslutsfattare, politiker och yrkeslärare möts för att utbyta erfarenheter inom de olika yrkesområdena.

Organisationen bakom det svenska Yrkeslandslaget; WorldSkills Sweden är ett trepartsamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.