Nyheter

Ny statistik: Ökad efterfrågan och minskat utbud av fritidshus

SBAB har med hjälp av siffror från Booli undersökt utbudet av fritidshus till salu under den traditionella fritidshussäsongen i år jämfört med förra året. Resultatet visar att utbudet av fritidshus till salu har minskat något i år. samtidigt som ökad efterfrågan lett till kortare förmedlingstider.

Färre fritidshus till salu i år

I år var det 460 färre fritidshus till salu i Sverige under perioden mars till september. Det är ingen dramatisk förändring. Det är svårare att mäta efterfrågan. Den allmänna uppfattningen bland landets fastighetsmäklare är att efterfrågan på fritidshus ökat. Ett sätt att mäta det på är genom förmedlingstid. Det tar i genomsnitt 20 dagar att sälja ett fritidshus i Sverige idag. Förra året under samma tid (mars till september) tog det i genomsnitt 27 dagar. Och året dessförinnan tog det i genomsnitt 29 dagar från det att ett fritidshus utannonserades till dess de såldes.

– När efterfrågan och priserna ökar brukar det leda till att fler vill prova att sälja. Men det gäller inte för fritidshussäsongen i år. Det beror med stor sannolikhet på att den som redan har ett fritidshus gärna vill behålla det, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Pandemin och reserestriktionerna har fått fler att intressera sig för att köpa fritidshus i Sverige. Samtidigt är fritidshuset en form av lyxvara. Drömmen som många har måste kombineras med ekonomi för att fritidshusdrömmen ska bli verklighet.

– Flygskammen har funnits längre än pandemin, men när det dåliga samvetet byts ut mot direkta hälsorisker är det lättare att stanna hemma. Och när fler planerar för semester hemma och ekonomin finns där bidrar det till att efterfrågan på ett eget ställe ökar, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB