Nyheter

Ny simhall i Timrå

– Det här blir ett stort lyft för Timrå kommun med närområde. Vi har även badgäster från Sundsvall och andra ställen, säger fastighets- och verksamhetschef Staffan Abrahamsson, Timrå kommun.

Tidigt hösten 2020 är bottenplattan gjuten och ytterväggarna mot norr resta på den nya simhall som erfarna totalentreprenören NCC uppför i Timrå.

Det första spadtaget på Timrås nya simhall togs i april 2020. För en modern simhall i målad betong, med mycket glas, ljusinsläpp och en trä- och klinkerpräglad interiör.

– Som kommun betraktat är ett bad det mest komplexa du kan bygga. Vi är beroende av sakkunskap, säger fastighets- och verksamhetschefen Staffan Abrahamsson på Timrå kommun.

Det nya badhuset i Timrå får åtta 25-metersbanor, två multibassänger med höj- och sänkbar botten samt bassänger för familjebad.

– De här stämmer bra med vårt koncept! Med ett totalåtagande där vi tidigt låser en budget som vi håller med beprövade lösningar, säger Petter Lundqvist, affärsansvarig Jämtland- Västernorrland, på totalentreprenören NCC.

Jämfört med Timrås befintliga simhall från 1950-talet ökar nybyggnationen badbar yta från 300 till 800 kvadratmeter. Bassänger som vid byggstarten våren 2020 beräknades komma att kräva 1 160 000 liter vatten! I anslutning till själva badet blir det ytor för friskvård med relaxavdelning och gym.
Simhallens närmare 5 300 kvadratmeter kommer även att innehålla lokaler för föreningsliv och ett café.

Den befintliga simhallen från mitten av 1950-talet är en av Norrlands äldsta badanläggningar som fortfarande är i drift.

Dagens byggkrav på konstruktioner och material för att klara temperatur, luftkvalitet och fukt ökar såväl komfort som alla aspekter på hållbarhet, betonar Staffan Abrahamsson på Timrå kommun.

– Därför byggs det idag på ett annat sätt. Det enormt mycket att tänka på!

”Ett helt annat bad”

På 1990-talet var den gamla simhallen som allra populärast med över 100 000 besökande badgäster per år. Därefter har besökstätheten gått ned och badtillgängligheten begränsats.

Med det nybyggda badhusets radikalt utökade, varierade badfaciliteter och öppettider för olika målgrupper förväntas antalet besökare återigen öka.

Det nya badhuset ska kunna ta emot 150 000 årliga besökare.

Timrås kommande badhus för idrott, lek, friskvård, rekreation, föreningsliv och möten beräknas stå klart för invigning i oktober månad 2022.

– Vi får nu ett helt annat bad, sammanfattar fastighets- och verksamhetschefen Staffan Abrahamsson på Timrå kommun.

FAKTA:

Tidplan: april 2020–september 2022
Byggherre: Timrå kommun
Totalentreprenör: NCC
Arkitekt: LILJEWALL arkitekter AB

På bilden: Målad betong, glas, trä och klinker ramar i Timrås blivande hållbara badhus för 150 000 årliga besökare

Bild: Timrå kommun