Nyheter

Betongjätten Formbetong i blåsväder: Lönedumpningar, utnyttjande av utländsk arbetskraft

Det är anklagelser som fackförbundet Byggnads riktar mot betongjätten Formbetong. Nu stäms bolaget på 25 miljoner kronor, rapporterar SVT.
– Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Torbjörn Hagelin på fackförbundet Byggnads till SVT.
Nu möts de stridande parterna, Formbetong och Byggnads, i arbetsdomstolen. Byggnads hävdar att Formbetong brutit mot kollektivavtalet på sju olika punkter. Totalt är stämningsansökan på 25 miljoner kronor.
Enligt Byggnads beräkningar ska Formbetong i genomsnitt betalat 96 kronor för lite i timmen till de utländska arbetare eller över 337 tusen arbetstimmar.
Samma företag förekommer i ytterligare ett rättsfall som ska prövas i Nyköpings tingsrätt. Där misstänks bolaget för att ha brutit mot utlänningslagen.
Formbetong skriver i ett uttalande till SVT att företaget har betalat löner och ersättningar i enlighet med hur de uppfattat överenskommelsen med Byggnads. Formbetong menar att de inte har hindrat arbetare från att vända sig till facket och att de har vidtagit åtgärder vid de tillfällen då anställda arbetat fler timmar än vad kollektivavtalet tillåtit.