Nyheter

Tomas Carlsson, NCC: ”Investera i eftersatta miljonprogram”

Sverige bör använda coronastimulanserna för att investera i eftersatta miljonprogram, VA-nät och dammar. Det skriver Tomas Carlsson, vd och koncernchef för byggbolaget NCC i ett debattinlägg i Dagens Industri..

När miljonprogrammets fastigheter närmar sig sin tekniska livslängd, handlar det om 400 000 bostäder som behöver upprustning. Det skulle också innebära en stor insats för klimatet, då fastigheternas energiprestanda kan förbättras drastiskt, menar Tomas Carlsson vidare.

Tomas Carlsson pekar på tre områden där det behövs investeringar:

1/Miljonprogrammets eftersatta områden. Anledningen till att Sverige hamnat på efterkälken är att det är svårt att hitta finansiering till upprustningen. I Danmark har man löst det genom att det finns en fond, Landsbyggefonden, som fungerar som ett statligt kreditinstitut för allmännyttans renoveringar.

2/VA-nätet.

En rapport framtagen på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten slår fast att de årliga investeringarna i kommunal vatteninfrastruktur behöver höjas med 35 procent under de närmaste 20 åren för att klara krav på miljö och vattentillgång.

Genom nya tekniker som schaktfritt ledningsbyggande kan upprustning av nätet ske betydligt mer kostnadseffektivt och med mindre störningar för verksamheter och miljö än tidigare. När vi nu behöver nya stimulanser är det få områden som kan ge mer positiva effekter för miljön och samhällsberedskapen än investeringar i VA.

3/De dammar som används för att reglera kraftuttaget för vattenkraften behöver på många håll byggas om för att klara nya krav på miljö och säkerhet. Dels börjar de, liksom bostäderna och VA-ledningarna, bli gamla – men de behöver också möta de nya vattenflöden som orsakas av klimatförändringarna.

I Sverige finns 500 dammar som vid ett dammbrott skulle kunna orsaka skada på liv, egendom och samhällsfunktioner