Nyheter

Nytt och gammalt sida vid sida i nyöppnade Astoriahuset

Ny kontorsbyggnad i tegel, glas och ljus smälter in på Östermalm i Stockholm. Taket med terrass och utsikt över Stockholm böjer sig till en fasad av hållbart, unikt varierat och med tiden patinerat tegel.

Inflyttning har börjat till byggherren Humlegården Fastigheters exklusiva kontorslokaler Nybrogatan 17 på Östermalm.

– Det ska vara en attraktiv plats för den som arbetar här, för besökare och de som bara passerar förbi!

Det förklarade affärsutvecklingschef Anna Kullendorff vid en pressvisning på onsdagsförmiddagen av Humlegården Fastigheters nya kontorslokaler i centrala Stockholm.

Nybyggda Nybrogatan 17 med glas, trä och exklusiva kontorslokaler är sammanbyggt med anrika biografen och Astoriahuset från 1870-talet på Nybrogatan 15.”

”Genomtänkta planlösningar, tidlösa material och generösa ljusinsläpp”

Så lyder byggherren och fastighetsutvecklaren Humlegården Fastigheters beskrivning av en nyproduktion där internationellt välrenommerade danska 3XN Arkitekter ansvarar för arkitektur och gestaltning.

Volym, fasad, funktionalitet och att kombinera nytt och gammalt har varit centrala teman vid arkitektonisk utformning av nybyggda Nybrogatan.

Det konstaterade arkitekten Audun Opdal, Arkitekt MAA, 3XN, på onsdagens pressvisning:

– Det viktiga var att få in dagsljus och samtidigt få en tung fasad som husen har här på Östermalm. Tegel mot gaturummet avlöses mot innergården av en glasfasad.

”Bästa läget”

De kommersiella lokalerna på Nybrogatan 17 uppgår till cirka 4 800 kvadratmeter.Besökaren möter allra första en generös och välkomnande lobby. En elegant spiral- och marmortrappa löper sedan upp genom byggnadens karaktärsfullt med överallt ännu inte fullt inredda våningsplan.

Högst upp tronar terrassen med sin utsikt över Stockholms innerstad.

Ett företag som redan flyttat in är Convendum, uthyrare av ytor för co-working, aktivitets- och mötesplatser.

– Vi valde den här platsen för att det kanske är Stockholms bästa fastighetsläge, sade Convendums grundare och vd Håkan Jeppsson till Svensk Byggtidning vid rundvandringen på företagets nyinredda exklusiva våningsplan på Nybrogatan 17.

I oktober 2020 flyttar försäkringsbolaget FM Global Insurance in på två våningsplan högre upp i Humlegården Fastigheters nya kontorsbyggnad på Östermalm.
I ett läge ett stenkast från såväl Östermalms saluhall som Dramaten och ett rikt nöjes- och butiksutbud med bekvämt gångavstånd till Stureplan.

Kontor, brasserie och bostäder

Projektet med Arcona som totalentreprenör består av två delar.

Dels rivningen och istället den nu i stort sett avslutade nybyggnaden Nybrogatan 17 mot en intilliggande gränd.

Dels renovering och restaurering av det sammanbyggda Astoriahuset Nybrogatan 15. Med bostäder och där kommer att etablera Brasseri Astoria.

– Vi på Humlegården Fastigheter brinner för att utveckla platser (!), deklarerade affärsutvecklingschefen Anna Kullendorff när hon avslutade onsdagens pressvisning uppe på terrassen på nybyggda Nybrogatan 17.