Nyheter

Krisgeneralen Anders Ferbe: ”En del av företagsstöden bör permanentas”

Det säger regeringens samordnare för coronas effekter på näringslivet, Anders Ferbe, i en intervju på siten Arbetsmarknadsnytt.

– Det finns flera företag som är säsongsberoende som inte har kunnat öppna i år eller gjort det i begränsad omfattning så att omsättningstappet har blivit rejält jämfört med tidigare somrar. Det kan vara nöjesparker som Astrid Lindgrens värld, och omkringliggande hotell. Där finns det ett behov av att få någon form av förlängning för månaderna man kan söka stöd för.

Anders Ferbe påpekar att vi inte vet förrän tidigast i september om det blir något ordentlig uppsving i konjunkturen.

– Nu efter sommaren kommer industriföretagen att börja återanställa. Om produktionen då börjar rulla kan man börja fundera på om delar av de statliga insatserna successivt ska avvecklas. Men i september kan det också bli en upprepning av det vi såg i april.

– Som utredare om korttidsarbete la jag fram ett förslag till regeringen – långt innan corona – om hur man skulle kunna införa ett permanent stöd, där kostnaden delas av staten, den enskilde och företaget, på en tredjedel var