Nyheter

Försäljningen av Gottsunda Centrum i Uppsala återupptas

Uppsala kommun återupptar nu försäljningsprocessen av Gottsunda centrum efter en tillfällig paus med anledning av coronapandemin.

Externa aktörer bjuds in att bidra med kompletterande kompetenser och utvecklingskraft som en viktig del av expansionen i södra Uppsala. Gottsunda centrum kommer att fortsätta växa i betydelse som stadsnod med arbetsplatser, bostäder, samhällsservice och handel samt och en bredd av fritids- och kulturverksamheter.

– På fastighetsmarknaden finns idag ett stort intresse av samhällsfastigheter liknande denna multifunktionsfastighet med stor andel offentlig service och livsmedelsbutiker samt en mindre andel övriga kommersiella verksamheter. Det är en stark trend och försäljningsobjekt som Gottsunda centrum förväntas vara fortsatt attraktiva, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har tagit fram ett tävlingsprogram för att marknadens aktörer ska kunna ange ett prisanbud och beskriva sitt förslag för hur Gottsunda centrum och dess närområde skulle kunna utvecklas.

De inkomna tävlingsförslag som har prisanbud som anses ligga på en marknadsmässig nivå går vidare till en utvärdering av förslagets kvaliteter och aktörens erfarenheter. Det slutliga valet av köpare görs genom en sammanvägd bedömning av pris och kvalitet. Kommunens förhoppning är att efter utvärderingen kunna inleda en förhandling med en extern aktör om fortsatt samarbete i Gottsunda.

Idékoncepttävlingen pågår mellan 12 augusti och 14 oktober, därefter utvärderas anbuden. Förhandlingar inleds med en av aktörerna i slutet av året. I början av 2021 väntas beslut tas om försäljning till den aktör som tillsammans med Uppsala kommun och andra ska vidareutveckla Gottsunda centrum och dess närområde.