Nyheter

Kommuner tar ut pengar från allmännyttiga bostadsföretag på ett felaktigt sätt

Totalt är det enligt Boverkets senaste rapport har tio kommuner som tagit ut sammanlagt 110 miljoner kronor på felaktigt sätt.
Norrköping är en av de kommun som tagit ut flest otillåtna miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist anser inte att de tar ut för mycket sett till vad bostadsbolaget behöver. Detta samtidigt som bolaget i sin senaste affärsplan konstaterar att underhållsbehovet fortsatt är stort.

– Med de vinster som vårt bolag har gjort borde vi kunna använda mer av dem till att hålla tillbaka hyresnivån, för det är ett problem att det är så dyrt att bo och så dyrt att komma in på bostadsmarknaden, säger Lars Stjernkvist till SVT Nyheter.

Anita Landegren som är hyresgäst i det kommunala bostadsbolaget och medlem i Hyresgästföreningen tycker att kommunen tar ut för mycket pengar ur bolaget. Hon ser det som en dubbelbeskattning.

– Man utnyttjar Hyresbostäder som en bankomat från kommunens sida tycker jag. När man saknar pengar i kommunen då finns det att plocka hos Hyresbostäder. Jag känner att jag vill inte vara med och betala mer. Jag betalar skatt också, säger hon.

Bostadsminister Per Bolund (MP) tycker det vore bra om Boverket analyserar hur lagen fungerar nu, när den är tio år gammal.

– Om det skulle visa sig att det blir större uttag som inte stämmer överens med lagstiftningen så får vi ju fundera på om det fungerar så som det gör idag och om det i sådana fall behövs sanktioner, men där är vi inte idag.