Nyheter

Svenska Design by Cement först ut med pant inom byggsektorn

Svenska Design by Cement, tillverkare av byggmaterialet microcement, ansluter nu sina produkter till Panta På och hoppas på att fler tillverkare tar större ansvar. Även fast nya regler och utvecklade återvinningssystem hjälper till att minska mängden osorterade sopor är det fortfarande vanligt att olika typer av förpackningar och material blandas.

Den svenskutvecklade och app-baserade tjänsten Panta På har redan knutit till sig flera stora varumärken från dagligvaruhandeln här i hemlandet och fått uppmärksamhet internationellt för sitt innovativa pantsystem för förpackningar.

Lösningen går ut på att kunderna till de anslutna produkterna enkelt kan scanna streckkoderna med sina mobiler i närheten av en återvinningsstation, och får bonuspoäng eller nya produkter när förpackningarna pantats.

Marcus Johansson, VD och ägare av gotlandsbaserade material-tillverkaren Design by Cement (DBC), är tacksam för att Panta På nu finns och kan erbjuda dessa tjänster för företag:

– Vi har från starten 2010 jobbat för att våra produkter ska vara så miljövänliga som möjligt men det är tyvärr fortfarande svårt för oss att välja bort plasten för många av våra förpackningar. ​Även om vår microcement riktar sig till miljömedvetna kunder, som ofta redan återvinner, är plaster så pass skadliga i naturen att alla åtgärder måste tas.​ ​Det känns nu mycket bättre att skicka ut våra paket med vetskap om att vi gör vad vi kan. Självklart bjuder vi här på DBC på panten och sedan tar vi som anslutna leverantörer ett solidariskt ansvar för bonuspoäng. Hoppas nu bara att fler aktörer, inte bara inom byggsektorn där vi verkar vara först ut, tar sitt ansvar och ansluter sig.

Bild av Wolfgang Borchers