Nyheter

Rätt golv och väggar säkrar god hygien på arbetsplatsen

För att skapa en bra arbetsmiljö är det A och O att personalen känner sig trygg. Här räknas även hygienen in, något som är mer prioriterat nu än någonsin förr. På grund av den rådande situationen har arbetsplatser i alla sektorer fått se över sina rengöringsrutiner och hygienprotokoll, och nu går golvtillverkaren Altro ut och berättar om hur golv och väggar kan ha stor betydelse för att förebygga dålig hygien.

Termer som rengöringsrutin och städbarhet uppmärksammas just nu i högsta grad, och den rådande situationen är kännbar på kontor och arbetsplatser i nästan varje bransch. Överallt letar arbetsgivare efter rekommendationer och råd omkring hur man bäst skapar en miljö som hjälper till att minimera risk för personal, kunder och besökare. Och här spelar hygienen en avgörande roll.

Arbetsmiljöverket rekommenderar att man sätter extra bra städrutiner på plats och att man utrustar arbetsplatsen så att smitta förebyggs*. Och därför menar golvtillverkaren Altro på att det är viktigt att man har i åtanke vilket golv och vilka väggar man väljer till ett utrymme. Det kan nämligen vara skillnaden mellan god hygien och hög risk för smitta.

Matta eller vinylgolv?

Enligt The US National Library of Medicine dör ett virus vid 56 grader, och det ställer stora krav på städbarheten – något Altro ser som det stora problemet när det kommer till att välja rätt material till golv och väggar. Michael Persson, nordisk försäljningschef hos Altro, berättar:

– På Altro vill vi påvisa skillnaden i att investera i en heltäckningsmatta eller att investera i ett högkvalitativt vinylgolv. Heltäckningsmattor eller textilplattor är nämligen designade för att dammsugas, men man kan inte dammsuga upp ett virus. För att döda ett virus hade det krävts att blötgöra mattan och rengöra den med rengöringsmedel i en temperatur över 56 grader.

Han fortsätter:

– Och många tillverkare av heltäckningsmattor rekommenderar inte att tvätta mattorna i över 50 grader. Därför rekommenderar vi på Altro moderna vinylgolv istället, som erbjuder liknande akustikdämpning som textilplattor och lika skön komfort under fötterna. Men den stora fördelen är städbarheten, då smutsen inte kan penetrera ytan på golvet så som det gör på en matta, samt att högkvalitativa vinylgolv kan städas i upp till 60 grader och därmed göra det möjligt att döda virus.

En hygienisk huvudvärk

The World Health Organisation (WHO) har bevisat att bland annat viruset COVID-19 kan leva i 72 timmar på hårda ytor så som målade väggar eller kakel, vilket därmed kräver att man regelbundet städar dessa ytor med rengöringsmedel. Michael Persson förklarar:

– Även väggbeklädnader måste rengöras med rengöringsmedel, men till skillnad från målade väggar skadas inte beklädnaden av rengöringsmedel och vatten. Och även om kakel är enklare att rengöra än färg, kan även de skapa en hygienisk huvudvärk. Fogmassa är nämligen ofta en svag punkt för god hygien, då fogen kan bli porös med tiden och därmed skapar en bra miljö för mikroorganismer att växa i. Dessutom är individuella kakelplattor svåra att ta bort ifall de skulle spricka eller skadas.

*Källa:

https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta-och-mikrobiologiska-risker/smittrisker-i-arbetsmiljon/forebyggande-atgarder-mot-smittrisker/