Nyheter

Höjdarbostäder med sundsutsikt

Ett helt nytt bostadskvarter växer fram där de gamla spårvagnshallarna i Helsingborg en gång höll till när de inte var i trafik. Här uppför Riksbyggen två 17 våningar höga punkthus innehållande totalt 188 lägenheter med fantastisk utsikt över Sundet mot Danmark.

STANDARDEN ÄR HÖG både vad gäller uppförandet och utformning. Det som sticker ut är de generösa balkongerna på fyra meter längd och 1,8 meter i bredd och där de större lägenheterna har en inglasad respektive en öppen balkong, medan enrumslägenheterna har fransk balkong.

Planlösningen är öppen med vitmålade väggar, ekparkett, helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare eller kombi- maskin. Köken är utrustade med induktionshäll, kyl, frys, mikro och diskmaskin.

Huskropparna innehåller 96 hyreslägenheter vardera med två 120 kvadratmeter stora penthouse med fyra rum och kök på översta våningsplanen. Den inglasade balkongen är extra lång och dessutom finns en öppen balkong med utgång från sovrum- met. Men det som utmärker dessa topplägenheter mest är takhöjden på 3,8 meter.

– Samtliga lägenheter håller mycket hög standard. Det finns en anledning till att husen kallas Sundsutsikten. Utsikten ut mot havet och Danmark är enorm, säger Martin Björk, projektledare på Riksbyggen.

De 50 meter höga punkthusen ligger cirka 20 meter från var- andra. Varje våningsplan ser i stort sett likadana ut, förutom de översta. Ett normalt våningsplan innehåller två tvårumslägen- heter på 43-50 kvadratmeter, två trerumslägenheter på 71-84 kvadratmeter och en etta på 32 kvadratmeter och en fyrarumslägenhet på cirka 90 kvadratmeter.

Konstruktionen består av prefabricerade betongelement. Fasaden är klädd med sandfärgad korrigerad plåt, vilket gör att fasaden skiftar beroende på hur solen ligger. Golvvärme i badrummen är genomgående i samtliga lägenheter.

Båda byggnaderna har lokaler på markplan för kommersiell verksamhet. I byggnaderna finns även samlingslokaler som de boende kan nyttja, samt i den ena byggnaden finns en bastu som de boende i båda byggnaderna har tillgång till.

– Byggnationen har gått enligt plan och just nu håller vi på med slutbesiktning av lägenheterna och utvändigt markarbete med plattläggning, plantering av växter och platser för socialt umgänge utomhus, säger Martin Björk.

Mitt emot byggnaderna i kvarteret Spårvagnshallarna renove- rar Riksbyggen omsorgsfullt och omvandlar det gamla Q märkta bussgaraget till ett bilgarage i två plan med plats för bilar, bil- och cykelpool.

FAKTA:

Byggperiod: december 2017–oktober 2020

Byggherre: Riksbyggen

Totalentreprenör: BAB Bygg

Arkitekt: FOJAB arkitekter

 

På bilden: De båda 17 våningarna höga punkthusen med 188 hyreslägenheter uppförs i ett stadskvarter där det gamla möter det nya och med en fantastisk utsikt över Sundet och Danmarks kust

Bild: FOJAB arkitekter