Nyheter

Hamnkranar och fiskenäring speglas i blivande höghuset Kineum

NCC och Platzer uppför i ett unikt samarbete en 28 våningar hög byggnad vid Ullevimotet i Göteborg. Huset, som ska rymma kontor och hotell, är ritat av Reflex Arkitekter, som velat spegla mycket av det göteborgska i huset; hamnens kranar och fackverk, industrin och fiskarens nät.

– DETTA ÄR ETT prestigeprojekt som markerar framtidens kontorslösningar, säger Marco Testa, vd på Reflex Arkitekter AB. Vi har velat skapa något som är unikt, ett nytt landmärke somsyns och som vågar sticka ut, både internt och utvändigt. Höga hus är varumärkesbärande och måste särskilja sig.

– Stadsdelen Gårda är en gammal arbetarstadsdel, men den har en splittrad karaktär gestaltningsmässigt. Här har vi haft möjligheten att skapa något nytt och kul, som kommer att synas och ta plats i staden, en levande, lekfull och färgstark plats, säger Marco Testa, som betonar att man som arkitekter haft och har stort inflytande under hela resan i det här projektet, vilket inte alltid är så självklart.

”Sätter i rörelse”

Avsikten är att ”väva in gestaltningen i stadsdelen utan att över- skugga omkringliggande arkitektur”.

Huset vid E6 i centrala Göteborg kallas Kineum, som är grekiska för ”sätta i rörelse”. Målsättningen är att inspirera till samverkan och mångfald genom flexibla lösningar.

Huset blir på sammanlagt 30 000 kvadratmeter, varav hotell- delen tar hälften fördelat på cirka 230 rum. I kontorsdelen finns plats för en till fem hyresgäster per plan. I botten är byggnaden rektangulär med brutna hörn.

Huset har en bärande kärna av gjuten betong och HDF-bjälklag. Hisspaketet är redan klart till full höjd. Fasaden kommer till stor del att bestå av glas och aluminium, där ett kryssrutmönster i varm guldton ska associera till fackverk och kranar i Göteborgs hamn, till industri och till fiskarens nät. Huset blir miljöcertifierat enligt BREEAM Excellent.

Klart med hotelloperatör

Projektet genomförs av Platzer och NCC i ett gemensamt bolag. När fastigheten är färdigutvecklad ska Platzer tillträda NCCs aktier i det gemensamma bolaget och ta över som ensam ägare och långsiktig förvaltare av fastigheten. Tilltänkt hotelloperatör är ESS Group. En stor del av kontorsdelen är redan uthyrd.

Kineum vid Drakegatan, som blir 115 meter högt, byggs bred- vid Skanskas City Gate som uppförs på den tidigare bensinstations-tomten närmast Ullevimotet. Den byggnaden beskrivs som Nordens största kontorshus och blir på 36 våningar eller 144 meter. Båda byggnaderna ska vara inflyttningsklara 2022.

FAKTA:

Byggherre: Platzer Fastigheter AB

Totalentreprenör: NCC Sverige AB

Arkitekt: Reflex Arkitekter AB

Kostnad: 1,3 Mdkr

 

På bilden: Rutmönstret på den nya skyskrapan ska associera till Göteborg – lyftkranar, fiskenät, industri

Bild: Reflex Arkitekter AB