Nyheter

HALMSTAD BYGGER OM F6-skolan i Kvibille

Norskägda AF Bygg Syd bygger om och till Kvibilleskolan på uppdrag av Halmstads kommun. Två skolbyggnader byggs ihop med hjälp av en ny entrédel.

KVIBILLE LIGGER STRAX norr om Halmstad nära E6. Den ut- byggda skolan, som är en F6-skola, får plats för 200 elever. Där- till blir det fritidshem och tillagningskök för 300 portioner. Den nya skolan omfattar totalt cirka 2700 kvadratmeter varav tillbygg- naden är på drygt 1300 kvadratmeter.

Den gamla skolan består av två byggnader från 1960-talet, en för den rena skolverksamheten och en för matsal och gymnastik. Nu byggs dessa två enheter ihop med en entrédel som också ska rymma klassrum. Den nya volymen har ritats för att samspela med befintlig bebyggelse genom röda tegelfasader och tak som följer samma riktning som de ursprungliga husen.I tillbyggnaden skapas nya tydliga huvudentréer från båda sidor av byggnaden.

– I den andra byggnaden river vi hälften invändigt och tillskapar kök och matsal och gymnastiksal, berättar Roger Persson, som är vd för AF Bygg Syd AB.

Mark- och grundläggningsarbeten påbörjades efter årsskiftet, därefter rivningsarbeten och byggstart. Våren 2021 ska den nya skolan vara klar att ta emot elever.

De befintliga byggnaderna är traditionellt uppförda. Den tillkommande delen bygger på platta på mark, får stålstomme och utfackningsväggar i trä samt fasad i tegel respektive fasadskiva.

Bland annat byts fönster i de gamla delarna. De invändiga åtgärderna är omfattande. Allt gammalt utom gymnastiksalen blåses ut, allt blir nytt med en ny planlösning.

– Den gamla skolan behövde ett lyft, en rejäl renovering, den uppfyllde inte kraven i våra lokalprogram, så den nya skolan kommer säkert att upplevas positivt och påverka lärandet och pedagogiken på ett bra sätt, säger Christian Eking, kommunens projektledare för bygget.

Den nya skolan ska bland annat leva upp till barn- och ungdomsförvaltningens ledord om omställbarhet, trygghet och säkerhet.

Lättare att bygga nytt

– Utmaningen i det här uppdraget handlar mycket om att bevara en hel del av det gamla samtidigt som vi bygger nytt. Det är alltid lättare att bara bygga nytt, säger Roger Persson.

I entreprenaden ingår också ganska stora markarbeten. Det handlar om ytor på 12.400 kvadratmeter, lekytor, en vattenspegel och därtill förrådsbyggnader.

AF Bygg Syd AB med huvudkontor i Halmstad, som grundades 2008, arbetar med traditionellt byggande men har stort fokus på vattenverk och avloppsreningsverk. Företaget har drygt 60 anställda och är ett av sju svenska dotterbolag till den norska bygg- och industrikoncernen AF Gruppen.

Tidigare har AF Bygg Syd uppfört en helt ny skola för fordons- gymnasiet på Kristinehed i Halmstad.

Fakta:

Byggherre: Halmstads kommun

Totalentreprenör: AF Bygg Syd AB

Kostnad: 52 Mkr

Bild: Två gamla skolbyggnader byggs samman till en enhet vid Kvibilleskolan

Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder