Nyheter

Så jämför du priset på solceller

ANNONS

Solcellesintallationerna i Sverige ökar. Det senaste halvåret har sett en rad intressanta solcellsprojekt:

Öresundskraft bygger labb av solceller på kontorstaket. Under gassande sol lyftes i början på juli 40 pallar med solceller och monteringsmaterial med lyftkran upp på två av Öresundskrafts kontorstak. Det rör sig om 120 kW solceller,​ ​beräknade att producera cirka 110 000 kWh solel per år.

Akademiska Hus utökar satsningen på solceller vid​ ​Umeå universitet​ genom att installera två nya anläggningar som kommer att generera 375 000 kWh miljövänlig el varje år. Satsningen är en viktig del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

I januari installerade Sveriges näst största bostadsrättsförening, HSB Brf Bosvedjan i Sundsvall, solceller på taket på fyrtiotre av sina fastigheter. Under sommaren och hösten installerades drygt 3800 solcellspaneler, vilket motsvarar drygt 1,26 MW solcellseffekt.

En av Sveriges största fastighetsbolag – Wallenstam – var först i branschen att vara självförsörjande på förnybar energi med sin vindkraftsatsning. I vintras togs nästa steg i hållbarhetsarbetet genom att komplettera med solceller. Hela fastighetsbeståndet med cirka 220 fastigheter har analyserats för att undersöka förutsättningar för installation av solceller.

Nu ger tjänsten​ ​SolcellsOfferter​ fastighetsägare möjlighet att jämföra offerter och priser på solceller.

På hemsidan erbjuds besökaren möjligheten att helt kostnadsfritt beställa tre offerter ifrån kvalitetssäkrade solcellsinstallatörer.

På hemsidan hittar man också information om kalkyler, prisjämförelser, geografisk information om förhållanden i olika städer, guider, analyser och mycket annat som ger dig möjlighet att få den kunskap du behöver för att kunna investera i solceller.

En investering i solceller ger ingen snabb avkastning utan avkastningen på det investerade kapitalet erhålls genom betydande besparingar för din fastighets elkostnader under minst 25 år framåt.

Vanligtvis har din investering betalat sig efter 10-14 år och därefter så kan du se fram emot stora kostnadsbesparingar för fastighetens elförbrukning under ytterligare 15-20 år framåt.

Exempel:

page1image3732000 page1image3732208

Din villa förbrukar 20 000 kWh per år – besparingen kan då bli 12 000 kronor per år om solcellsanläggningen är på 10 kWh och elpriset ligger på 1,20 kronor.

Checklista när man ska investera i solceller:

– ​Beställ offerter för solceller

När man har bestämt sig för att investera i solceller så börja med att ta in offerter för solcellsanläggningen. På SolcellsOfferter får du hjälp med att jämföra offerter helt kostnadsfritt.

– ​Anmäl till elbolaget

Föranmäl till elbolaget så att de kan förbereda installationen av nya mätare. Efter installationen gör man en efteranmälan så kommer elbolaget ut och byter ut den gamla mätaren.

– ​Installera solcellerna

När allt ovan är klart kan installationen av solceller påbörjas. Detta tar normalt några veckor innan det blir klart. Efter att elbolaget har bytt ut mätaren så kan man påbörja produktionen av den egna gröna elen.