Nyheter

Tre ”betongfrågor” till Mats Emborg – professor vid Luleå Tekniska Universitet (LTU)

Mats Emborg är även forskningschef på Betongindustri AB. Svensk Byggtidning fick möjlighet att ställa några frågor till Mas om betong.

När och i vilka sammanhang – professor och forskningschef Mats Emborg – är betong ett överlägset byggmaterial?

– Jag vill inte jämföra med andra byggmaterial. Det är fel angreppssätt! Men när det gäller hållbarhet och flexibilitet så är en betongstomme väldigt bra jämfört med andra stommar. Den kan du bygga om och förändra funktionen på. Flera gånger under en brukstid på kanske flera hundra år. I exempelvis centrala Stockholm bygger man på våningar och gör om parkeringshus till bostäder. I byggnader gjorda av betong.

Finns något område där betongens kapacitet kan användas mycket mer än i dag?

– Det pågår en utveckling där man gör tunna, arkitektoniska former med betong. Du kan av tunna skivor få former som är krokiga. Du kan göra skal, du kan göra smäckra pelare … Det här görs med 3D-printing av betong. Det här är på väg i Sverige men finns speciellt i Schweiz. Där man visat på fantastiska former, som du tidigare bara trodde fanns med komposit och andra material. Men det går med betong och det tror jag är framtiden!

Vilken svensk betongbyggnad beundrar du mest?

– Måste tänka efter … Västerbron, visst, och Sandöbron över Ångermanälven brukar nämnas. Men jag skulle nog vilja prata om det som gjorts rätt nyligen; Turning Torso i Malmö! Där man pumpat betongen 190 meter ända upp till toppen. Kaknästornet likadant, som ju har en jättefin arkitektonisk struktur. Väldigt vackert, speciellt när solen lyser på kvällen. Sådant kan få en att stanna upp! Eller S:t Görans Gymnasium på Kungsholmen där det finns ett väldigt läckert rum. Med platsgjuten betong byggde man inne i huset balkonger som går ut i den stora samlingslokalen med bärande balkongräcken. Det kan du göra med betong!