Nyheter

Bananskal eller dåligt golv? Att förebygga fallolyckor i våtutrymmen

Uttrycket ”halka på ett bananskal” är vida känt, och det har till och med bevisats vara möjligt. Men tyvärr händer det alltför ofta att människor ramlar, halkar eller snubblar – inte på grund av bananskal, utan på grund av dåliga golv.

Detta gäller framförallt äldre, i miljöer så som dusch och badrum. Golvtillverkaren Altro har genom flera årtionden testat golvets förmåga att förhindra fallolyckor, och bevisen talar sitt tydliga språk: Välj rätt golv för att förebygga fall och halkningar, annars väntar olyckorna runt hörnet.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver närmare 70 000 personer varje år läggas in på sjukhus för vård efter att ha ramlat eller halkat, och den största delen av de inlagda är 65 år eller äldre. Fall är den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig och förutom det mänskliga lidandet kostar fallolyckor samhället omkring 10 miljarder kronor*.

Golvtillverkaren Altro berättar att det är av yttersta vikt att välja rätt golv i planeringen av ett våtrum, där tvål, schampo och vatten gör risken att halka ännu större. Detta för att värna extra om grupper som är mer utsatta när det gäller just halkolyckor, såsom personal på vårdhem och äldre personer.

Siffrorna ljuger inte

Att valet av rätt golv kan minska risken för olyckor markant går inte att förneka, och detta gäller särskilt i våta miljöer. Tester från Altro visar att man med stegsäkra golv med rätt beläggning för det specifika utrymmet kan minska antalet halkolyckor från en på 20, till en på miljonen. Michael Persson, nordisk försäljningschef hos Altro, förklarar hur viktigt det är att välja ett passande golv för att minska antalet olyckor på grund av fall och halkningar i våtutrymmen på vårdhem.

– Vi vet att vårdhem är en riskzon för fallolyckor och halkningar, särskilt inne i våtrum. Det gäller både personal som jobbar, men framförallt de äldre som redan har en förhöjd fallrisk på grund av åldern. Därför är det viktigt att tänka på helheten när man lägger golv i sådana miljöer, då det ska uppfylla krav på både hygien och säkerhet – men utan att kompromissa med det estetiska.

Han fortsätter:

– Och siffrorna ljuger inte. Det finns tydliga bevis för att rätt val av golv minskar risken att halka, snubbla eller ramla, från mer än 1 av 20 till endast 1 på miljonen. Värt att påpeka är att dessa siffror stämmer även när det till exempel har spillts vatten, schampo eller duschtvål på golvet.

Ett aktivt steg

För att göra valet av golv lättare har Altro spenderat många år på innovation och utveckling, vilket har resulterat i deras stegsäkra golv som är specialanpassade för olika typer av utrymmen. Ett sådant exempel är Altro Aquarius.

Michael Persson avslutar:

– Oavsett om du har skor på dig eller går barfota, så är Altro Aquarius ett säkert golv för alla situationer. Detta är mycket tack vare dess halkhämmande egenskaper, som förhindrar halkningar under hela golvets livstid. Genom att installera ett stegsäkert golv har man tagit ett aktivt steg för att förhindra att någon halkar när de kommer ut ur duschen, eller att en vårdgivare ramlar när de hjälper en vårdtagare inne i våtutrymmet. Dessutom erbjuder Altro Aquarius en design som kan fås i flera olika färger, bland annat ett urval mjuka och hemtrevliga nyanser, vilket innebär att du enkelt kan kombinera säkerhet med en stor designfrihet.

För att skapa det optimala våtutrymmet är det även viktigt att tänka på helheten. Altro erbjuder därför väggbeklädnader som komplement till Altro Aquarius – nämligen Altro Whiterock® FR. Altro Whiterock FR finns i fyra satinsfärgade nyanser, samt i vitt. Utöver att de kan spela en stor estetisk roll i helheten, är de även enkla att installera och underhålla – något som också är av stor vikt i våtutrymmen.

*Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/fallolyckor-bland-aldre/