Nyheter

Grön topp i snövit miljö

Rödmålat med vita knutar, kurbitsmålningar och hemtrevliga detaljer i äkta dalastil. Hotell Kurbits i Sälen öppnade för allmänheten tidigare i år, men först nu är sista pusselbiten helt på sin plats, nämligen ett grönt tak. På toppen av hotellets restaurang och på entréerna blomstrar nu 15 olika sedumarter, fördelade på 460 m2, och ger ett vackert inslag i den snövita omgivningen. Själva sedumtaket kommer från företaget Nature Impact.

Hotell Kurbits är ett nytt charmerande lägenhetshotell beläget mitt i hjärtat av Kläppen, i Sälen. Hotellet består av 30 lägenheter och en restaurang och är en del av Kläppen Ski Resort, Sveriges största privatägda skidanläggning.

Byggprojektet påbörjades i början av 2019, med Österling Bygg AB som totalentreprenör, och under sportlovet 2020 öppnades dörrarna för allmänheten. Det är däremot först i juni i år som den sista pusselbiten har kommit helt på plats, i form av ett sedumtak i full blom.

Tradition kombinerat med funktion

När skidentusiaster efterfrågar fler övernattningsmöjligheter gäller det att möta efterfrågan. Men, det gäller samtidigt att man lägger ner tanke och själ i projektet. Gustav Eriksson, VD för Kläppen Ski Resort, berättar:

– När vi visste att vi skulle bygga ett nytt hotell, så visste vi samtidigt att det skulle ha stor prägel av Dalarna. För oss var det viktigt att bevara dalatraditionerna och att folk ska känna att det är hemtrevligt och genuint här. Men, samtidigt som vi har valt material med fokus på ’det autentiska’ har vi även tänkt in funktion, kostnadseffektivitet och hållbarhet. 

Han fortsätter:

– Det är kul att sedumtaket ligger färdigt nu. Förutom att det är snyggt att titta på, är det miljömedvetet och kräver lite underhåll.

En hållbar topp med blommor i backar

Själva sedumtaket har lagts över en yta på 460 m2 och beklär toppen på hotellets restaurang och tre andra entrétak.

Och att det är något alldeles speciellt med taket understryker Lars Skoog, avdelningschef på Västerdala Tak (VDT) som ansvarat för hela takläggningsprocessen (isolering, tätskikt och sedum). Han förklarar:

–  Det är ett väldigt speciellt tak med mycket vinklar. För att uttrycka det i passande termer så är det mycket toppar och dalar. Det är flera högpunkter som går ihop med lägre delar för att sedan gå ihop med högpunkterna igen. Helhetsintrycket är väldigt snyggt. Och här gör sedumet även sitt för ögat.

Det har varit ett roligt projekt att vara en del av, menar Lars och avslutar:

–  Det är första gången vi jobbat med sedumtak från Nature Impact och vi är väldigt nöjda med både systemet för sedum och Nature Impact som leverantör. Sedumet kommer färdigt i backar vilket underlättar otroligt mycket för montörer och backsystemet har samtidigt alla funktioner som krävs. Det är något helt annat än lösningar som kräver dräneringsmatta och liknande. Vi på VDT kommer absolut att jobba vidare med Nature Impact och har fler projekt inplanerade.

Nu är sommaren här, och då Hotell Kurbits även håller öppet under sommaren ser man framemot att kunna erbjuda gästerna en god upplevelse i vackra miljöer. Och i det sistnämnda är så klart det nya blomstrande taket inkluderat.

På bilden: Hotell Kurbits med sedumtak från Nature Impact

Foto: Västerdala Tak