Nyheter

Nya simhallen i Täby: En modern friskvårdsanläggning för alla kommuninvånare

I april 2020 togs första spadtaget till Täby kommuns nya simhall. Den nya simhallen byggs i den expansiva stadsdelen Täby Park och kommer bland annat att inrymma en 50-metersbassäng, två multibassänger, familjebad, bastu och servering. Drygt två år efter byggstart, i juli 2022, ska den nya efterlängtade simhallen stå klar.

Täbys nya simhall ersätter Tibblebadet, som uppfördes i mitten av sjuttiotalet. Istället för att renovera den befintliga anläggningen väljer Täby kommun alltså att bygga ett helt nytt bad. Den nya simhallen får ett centralt läge i Täby med närhet till goda kommunikationer.  Simhallen, som får en samlad yta på 10 700 kvadratmeter, byggs vid det före detta galoppfältet, ska bli ett landmärke i den nya stadsdelen Täby Park. Tanken är att badet ska bli en modern friskvårdsanläggning med något för alla kommuninvånare.  50-metersbassängen kan fungera som tävlingsbassäng och de två multibassängerna får höj- och sänkbar botten.

I familjebadet kommer det att finnas vattenrutschkanor och man planerar även för ett gym på entréplanet.

Pålning av hela fastigheten

Täbys nya simhall är projekterad för att uppnå kraven för Miljöbyggnad Silver.

De stora bassängrummen får en stabil och lugn tyngd med sina högblanka svarta terrazzofasader. Badets övriga delar får istället vita glimrande bakbelysta fasader som synliggör badet mot entrétorget.

– Eftersom den nya simhallen byggs på en tomt består av lermark så kommer hela fastigheten att pålas. Pålningsarbetet inleds i mitten av maj i år och vi räknar med att hålla på till mitten av augusti. En utmaning i det här projektet är att den nya simhallen byggs väldigt nära, drygt trettio meter, från Roslagsbanans spår. Vi har därför haft en nära dialog med SL för att få de tillstånd som behövs för att anlägga en säker byggarbetsplats på den här tomten, säger Patrik Isaksson, projektledare för Täbys nya simhall på Cobab, som är projektets generalentreprenör.

Ytterligare en utmaning i arbetet med att bygga Täbys nya simhall är, enligt Patrik Isaksson, tidsaspekten. Cobab ska överlämna simhallen till beställaren i juli 2022. Därefter inleds en period av intrimning och testning av anläggningen innan det är dags för invigning. Täbys nya simhall öppnar preliminärt för besökare någon gång i fjärde kvartalet 2022.

FAKTA: 

Tidplan: april 2020-juli 2022

Byggherre: Täby kommun

Generalentreprenör: COBAB Sverige

Av: Annika Wihlborg