Nyheter

Byggnads kräver Peab på skadestånd för olycka med giftgas

Tidningen Byggnadsarbetaren berättade nyligen om flera byggnadsarbetare som blivit svårt sjuka efter att ha utsatts för giftig kolmonoxid på ett bygge i Östersund.

Förfarande ett år efter händelsen har flera av dem allvarliga problem med huvudvärk, trötthet och minnesstörningar. Tre av de drabbade jobbar fortfarande deltid och har anpassade arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare.

Nu har Byggnads kallat företaget till förhandlingar genom dess representant Byggföretagen. Förhandlingarna ska hållas den 24 juni.

– Jag anser att företaget brutit mot reglerna i arbetsmiljöavtalet. Företaget har inte gjort en riktig riskbedömning med hjälp av extern expertis före jobbet. Sedan när arbetarna har blivit sjuka skulle man också kopplat in företagshälsan men inte heller då skedde det, säger Håkan Löfqvist, regionalt skyddsombud på Byggnads till Byggnadsarbetaren.

Läs ocks

– Jag  blir illa berörd när jag ser hur illa arbetarna drabbats, detta har påverkat hela deras liv, fortsätter Håkan Löfqvist.

I ett skriftligt svar kommenterar Fredrik Timan, regionchef Peab, Byggnads krav i förhandlingarna:

”Vi uttalar oss inte i individuella ärenden som våra medarbetare driver mot Försäkringskassan. Men vi ser positivt på att Byggnadsarbetareförbundet stöttar sin medlem i överklagandeprocessen. För oss på Peab är det fortsatt fokus på våra medarbetare, som nu är tillbaka i arbete.”