Nyheter

Ny lösning för passivt brandskydd av byggnader

Sika lanserar nu ett heltäckande system med lösningar för passivt brandskydd som gör det möjligt att bygga säkrare byggnader och infrastruktur.

-Passivt brandskydd syftar inte till att släcka eld utan att förhindra spridning och hålla kvar elden i definierade brandceller så att människor kan evakueras säkert. Nu kan Sika erbjuda ett system som uppfyller alla standarder, säger Mats Jansson, teknisk chef Fog & Lim på Sika Sverige.

Systemet omfattar lösningar för linjära fogtätningar och genomföringar, då fogar och genomföringar i byggnader är potentiella svaga punkter vid en brand. I byggnadens konstruktionselement läggs ofta kablar, kabelfack, rör och ventilationsrör, vilket resulterar i otaliga genomföringar i väggar och golv. Detta innebär i sin tur att lågor, värme och giftig rök riskerar att spridas till angränsande rum och områden, vilket kan leda till okontrollerad brandutveckling genom hela byggnaden. Sikas passiva brandskyddssystem erbjuder säkra lösningar för att skapa brandskydd och brandceller i kommersiella och offentliga byggnader, så väl som bostadshus.

Sikas kompletta brandsortiment omfattar produkter alltifrån silikon- och akrylfogmassa och skum till ytbehandlade skyddsskivor, rörstrypare, bärande massa, rörisolering och bottningslistsystem som ger upp till fyra timmars brandmotstånd.

System och produkter uppfyller de viktigaste nationella och internationella standarderna såsom EN, UL, EAD (ETAG), ASTM, AS och Certifire vilket innebär att de uppfyller de högsta kraven för brandmotstånd och därmed kan hjälpa till att rädda liv.