Nyheter

Xella utnämner ny hållbarhetschef

Som en av världens ledande tillverkare av Cradle-to-Cradle certifierade byggsystem drar Xella ett tjockt streck under deras gröna ambitioner genom att utnämna deras tekniska chef Johan Vestergård till Head of Sustainability för den nordiska marknaden. Framöver kommer han att bland annat ansvara för tidig projektutveckling.

Den gröna omställningen av byggbranschen är i full gång. En av de tillverkare som ligger i framkant när det gäller just hållbarhet är Xella, som utvecklar och tillverkar fullt integrerade systemlösningar i kalksandsten och lättbetong. Och som ett steg framåt i den gröna omställningen har Xella nyligen utnämnt Johan Vestergård som Head of Sustainability. Han har sedan 2017 varit teknisk chef hos verksamheten.

– Efterfrågan på gröna och hållbara lösningar ökar och både projekterande och tillverkare ska i högre grad förhålla sig till byggbranschens miljö- och klimatmässiga avtryck. Därför är det naturligt att vi uppgraderar organisationen så att den avspeglar utvecklingen, och jag är säker på att vi med Johan i denna nya roll är väl förberedda att tackla framtidens utmaningar, förklarar Fredrik Johansson, CEO för Xella Scandinavia:

Johan Vestergård kompletterar:

– Idag handlar hållbarhet om att göra gröna lösningar mer tillgängliga tillsammans med korrekt dokumentation, samt att utnyttja fördelarna med en mer systemorienterad tillgång till dessa dokument. En av mina huvudsakliga uppgifter kommer därför att vara produktutveckling i startfasen. Här finns det stora vinster att hämta när det kommer till hållbarhet och effektivitet.

Hela byggcykeln ska optimeras

Flera av Xellas byggsystem är Cradle-to-Cradle certifierade. Det betyder att de är dokumenterade med minimalt miljömässigt avtryck och kan återanvändas i nya produkter. Dessutom kan de ingå i naturens eget kretslopp efter slutbruk, istället för att sluta upp som avfall – något som belastar miljön.

Som teknisk chef har Johan Vestergård varit djupt involverad i utvecklingen av flera hållbara lösningar från Xella. Han ser fram emot att fortsätta med att vidareutveckla detta i sin nya roll. Han avslutar:

– Jag ser fram emot att få mer fokus på den professionella dialogen, undervisa och hålla kurser, samt vara med och optimera kundens projekt. Där är en stor förbättringspotential i själva byggprocessen, även när det kommer till byggnadens färdiga tillstånd. Men det kräver att man från första början riktar sin uppmärksamhet mot hela byggcykeln och väljer de lösningar som passar tillsammans.