Nyheter

Coronaanpassad ceremoni när Bygmastipendiet delades ut på Järfälla gymnasium

Trots osäkerhet kring corona och om ceremonin skulle bli av, kunde Bygmastipendiet delas ut på Järfälla gymnasium under måndagen. Stipendiet går i år till sistaårseleverna Tim Rohlin och Mohammad Husseini på bygg- och anläggningsprogrammet.

Studentceremonin hölls traditionsenligt i skolans matsal, men i år i en något nedtonad variant. Biträdande rektor Stefan Backe läste upp motiveringen och överlämnade diplom till den något överraskade, men mycket glada stipendiaten Tim Rohlin. Bygmas representant Michael Sjöberg överräckte en prischeck samt en välfylld och exklusiv verktygsväska. Den andre stipendiaten, Mohammad Husseini var dessvärre frånvarande på grund av sjukdomen, men kommer att få sitt diplom, prischeck och verktygsväska vid ett senare tillfälle.

Stipendiaterna får dela på prissumman om 10 000 kronor med följande motiveringar:

Tim har haft en enorm utveckling. Det var lite krokigt till en början för att sedan rätas ut mot klara och tydliga mål. Han är engagerad i kurser, resultat och klassen. Tim kommer att ha en bra framtid och utveckling inom byggbranschen.”

”Mohammad nomineras för sitt stora slit och stora utmaningar som ensamkommande, men med en enorm vilja att skaffa sig ett yrkesbevis. Han har skött sin praktik exemplariskt, vilket gett anställning inom JM.” 

Det är sjunde året i rad som stipendiet delas ut och det på femton skolor på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggmaterialkoncernen Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

Vi är särskilt glada över att kunna dela ut Bygmastipendiet i år. Det var länge oklart hur det skulle bli och vi är glada att vi inte behövt ställa in utan istället kunnat ställa om firandet efter rådande omständigheter. I år känns det ju extra viktigt att fortsätta sprida glädje till studenterna och att bidra till att lyfta goda exempel från skolans värld. Vi gratulerar Tim och Mohammad och önskar dem en ljus framtid i byggbranschen, säger Ulrika Berg, marknadschef på Bygma.
Fakta om Bygmastipendiet:

Svensk skola är full av fantastiska ungdomar. På Bygma vill man gärna vara med och lyfta fram några av dem. Därför instiftade man för sju år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014.

Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma samarbetar i dagsläget med följande femton skolor:

Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå

Dragonskolan, Umeå

Hahrska gymnasiet, Västerås

Hushagsgymnasiet, Borlänge

Järfälla gymnasium

Luleå gymnasieskola

Rekarnegymnasiet, Eskilstuna

Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista

Stockholms byggtekniska gymnasiesärskola, Kista

Strömbackaskolan, Piteå

Sundsvalls gymnasium

Tannbergsskolan, Lycksele

Tyresö gymnasium

Vallentuna gymnasium

Örnsköldsviks gymnasium