Nyheter

Två Wallenstamprojekt nominerade till Svenska Ljuspriset

Två av Wallenstams ljusprojekt är nominerade till det prestigefyllda Svenska Ljuspriset i år. Totalt sett har tolv bidrag nominerats av juryn som bland annat bedömer visuella, estetiska, funktionella, tekniska och driftsekonomiska aspekter. Wallenstam bidrar med Victoriagården i kvarteret Victoria i Göteborg samt Avenyporten, det vill säga Kungsportsavenyen 1 och 2.

Delar av nomineringen för Avenyporten lyder:

”Tanken med ljussättningen är att synliggöra de båda byggnadernas fulla volym och stora andel arkitektoniska detaljer på ett aktningsvärt sätt under kvällstid. Byggnaderna stärks som orienteringspunkt och landmärke i staden, där de under kvällstid träder fram som en kärnfull, sammanhållen portal som markerar begynnelsen av ­Kungsportsavenyns esplanad.”

Det andra projektet från Wallenstam som är nominerat är Victoriagården i centrala Göteborg där delar av nomineringen lyder:

”För att skapa något som drar till sig blickarna valdes högt svävande lysande former med en specialarmatur. Cirkulära ytor pendlande på linspänd vajer. Det stora antalet lys­ande objekt skapar en magiskt fin himmel att upplevas inifrån gården. I solsken skapar armaturerna dessutom ett skuggspel som projiceras på fasaderna.”

Tävlingen Svenska Ljuspriset har en lång historia och anordnas nu för 28:e året i rad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige.

Bild: White Arkitekter

På bilden: Avenyporten med belysningen på fastigheterna Kungsportsavenyen 1 och 2 har nominerats till Svenska Ljuspriset. En ljussättning som enligt nomineringen gör att byggnaderna stärks som orienteringspunkt och landmärke i staden, där de under kvällstid träder fram som en kärnfull, sammanhållen portal som markerar begynnelsen av Kungsportsavenyns esplanad.