Nyheter

MSB: ”Var tionde skyddsrum går inte att iordningsställa på 48 timmar”

Coronapandemin har gjort att svenskars intresse för krisberedskap ökat, och där ingår bland annat skyddsrum. Men alla skyddsrum är inte i det skick som de bör vara, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

– Det är klart att det är allvarligt. Vi har ju 64 000 skyddsrum som vi i händelse av höjd beredskap ska kunna iordningställa snabbt och är de inte iordningställda och kan motsvara de här kraven, då når vi ju inte upp de volymerna, säger Henrik Larsson på MSB till P1-programmet Kaliber.

Även resurser för kontroller aknas idag, enligt Henrik Larsson. Kontrollerna ska ske vart tionede år, något som inte sker idag. Kalibers granskning visar att drygt 80 procent av skyddsrummen inte genomgått en fullständig skyddsrumskontroll de senaste tio åren. I flera fall handlar det om över 20 år.

– Det speglar ju bara den resurstilldelningen som är. Så det är egentligen inte förvånande. Vi har äskat för att kunna gå upp till 5 000 kontroller, men vi inte fått svar än utan vi väntar in den försvarspolitiska inriktningen, säger Henrik Larsson.