Nyheter

AF Gruppen: Rekordstor orderstock under första kvartalet 2020

Omsättningen från AF Gruppen (AFG) för första kvartalet 2020 ökade med 27 procent till 6 607 MNOK jämfört med samma kvartal föregående år. Resultat före skatt blev 206 MNOK.

– Bygg och anläggning har oerhört stor betydelse för värdeskapandet i Norge och har under de senaste månaderna bidragit till att lyfta fram landets största landbaserade bransch när vi som industri i stor utsträckning har upprätthållit produktionen under en mycket krävande tid, säger Morten Grongstad, koncernchef för AF Gruppen.

AF ställer samma höga säkerhetskrav på alla samarbetspartner och leverantörer som på sina egna medarbetare. Siffror från underleverantörerna ingår i skadestatistiken.

– Hälsa, miljö och säkerhet prioriteras före allt annat inom AF och vårt mål är att ingen som arbetar för koncernen ska skadas i sitt arbete. Under detta kvartal fick vi en kraftfull påminnelse om vikten av noggrannhet, säkerhet och ansvarsfull verksamhet då det inträffade en dödsolycka på ett av våra projekt i Nordhordland. En sådan olycka påverkar oss som organisation och det är vårt ansvar att dra största möjliga lärdom av händelsen samt vidta tydliga åtgärder. Under perioden har vi också exponerats för risker som delvis ligger utanför vår egen kontroll: utbrottet av covid-19. Jag är imponerad av alla våra medarbetare som i en krävande situation arbetat vidare med att genomföra de viktiga samhällsuppgifter vi har och som har gett prov på bra, praktiskt smittskydd, fortsätter Grongstad.

AF arbetar systematiskt och målmedvetet med att minimera arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Målet är en total sjukfrånvaro på under 3,0 %. Sjukfrånvaron låg under första kvartalet på 4,9 % (3,7 %) och för helåret 2019 på 3,8 % (3,3 %). Under senare delen av mars var sjukfrånvaron något högre än normalt på grund av karantänsreglerna och en ökad andel anställda som stannade hemma i enlighet med myndigheternas direktiv.