Nyheter

Så digitaliserar Bostads- stiftelsen Platen sin förvaltning

Många av företagen inom Sveriges Allmännytta har ett starkt driv kring hur ny teknik och digitalisering för att skapa nya förutsättningar för smart förvaltning. Bostadsstiftelsen Platen i Motala är ett av de bolag inom allmännyttan som upptäckt att det finns stora fördelar med att jobba med en smart förvaltning för att effektivisera arbetet och utnyttja kompetensen inom bolaget på bästa sätt.

Martina Sjökvist är sedan 2014 Förvaltningschef på Bostadsstiftelsen Platen och ansvarig för förvaltning av bolagets fastighetsbestånd och som dagligen tar hand om alla fastigheter och hyresgäster. Inom affärsområdet finns samtliga områdesteam med fastighetsvärdar, kundvärdar och fastighetstekniker.

Egain gör att vi slipper lägga så många mantimmar ute på att felsöka i fastigheter vilket gör att vi kan lägga den tiden på andra åtgärder istället för att på så sätt bli effektiva och smarta i vår förvaltning och i hur vi arbetar med våra fastigheter, säger Martina Sjökvist, Förvaltningschef.

Henrik Svensson är drifttekniker på Platen och arbetar dagligen med att övervaka, upptäcka och analysera den data som hans fastigheter samlar in via Egain Edge.

På så sätt kan han prioritera rätt och fokusera på orsakerna till de eventuella brister som finns i hans byggnader, istället för att tvingas åka ut på olika driftärenden och släcka bränder som nu kan lösas på distans.

– Varje måndag morgon så loggar jag in och går igenom alla fastigheter och trendgrafer och då är det främst trender rörande inomhustemperatur som jag är ute efter. Då är Egain Edge ett bra verktyg då det snabbt ger en överblick över nuläget och eventuella problem. Vi kan enkelt via Edge utläsa vart enstaka lägenheter befinner sig avseende inomhustemperatur och sedan jämföra det med vår måltemperatur på mellan 20-21,5 grader. På så vis kan vi snabbt och enkelt identifiera möjliga problemlägenheter och i bästa fall åtgärda problemet redan innan en felanmälan kommer in från hyresgästen. I förlängningen kan vi också följa upp att de åtgärder vi gör, också får önskvärd effekt i den aktuella lägenheten. Hade vi inte haft Egain som ett digitalt verktyg så hade felanmälan kommit in först, och vi hade fått åka runt och göra punktinsatser på respektive byggnad.

– Vi gör ju energioptimeringar med hjälp av Egain, men vi gör ju även andra traditionella åtgärder också så som åtgärder i ventilationssystem eller fönster. När vi gör dessa åtgärder kan vi i Egain Edge lätt följa upp att vi får den effekt på energianvändningen som vi räknat med i våra kalkyler för att på så vis säkerställa att vi gör åtgärder som är lönsamma.

Fakta:

Egain är ett svenskt teknikbolag med spetskompetens inom energioptimering av bostadshus. Egain utvecklar en intelligent AI-baserad programvara som visualiserar och optimerar energiförbrukningen i byggnader automatiskt. Resultatet blir sänkt miljöpåverkan och behagligare inomhusklimat vilket leder till nöjdare boende, lägre underhållskostnader och starkare balansräkning.