Nyheter

Beijer Byggmaterial och Freetrailer storsatsar på delningskoncept i Uppsala

Sedan 2018 har Freetrailer erbjudit uppsalabor att kostnadsfritt låna släpvagnar. På två år har en kraftigt ökad efterfrågan lett till att utbudet växer från tre till 34 släpvagnar i Uppsala med omnejd. Nu blir Beijer Byggvaruhus ny samarbetspartner där fem släpvagnar kommer finnas att låna helt kostnadsfritt för kunder och allmänheten.

Freetrailer erbjuder ett delningsekonomiskt koncept som innebär kostnadsfri utlåning av släpvagnar för privatpersoner. Släpen finansieras av Freetrailers samarbetspartners, som i sin tur får fler kundbesök och exponering på vägarna. I Uppsala har efterfrågan på konceptet ökat explosionsartat. I fjol växte utbudet hos IKEA och Sängjätten till totalt nio släpvagnar som lånades mer än 3 500 gånger under året. Nu är antalet släpvagnar på väg att nästintill fyrdubblas under 2020 – i maj ska totalt 34 släpvagnar finnas i området.

– Under 2019 såg vi hur mycket släpvagnarna uppskattades i Uppsala och trots utbrottet av Covid-19 har efterfrågan på att nyttja släpen varit högre under mars och april i år, jämfört med i fjol. Den höga efterfrågan har fått fler aktörer att inse konceptets potential. Nu är vi jätteglada att introducera Beijer Byggmaterial som ny samarbetspartner i Uppsala och är säkra på att det kommer att uppskattas av invånarna, säger Johan Wijkander, Nordic Area Manager på Freetrailer.

Från och med 29 april kommer fem släpvagnar att stå parkerade utanför Beijer Byggmaterial på Stångjärnsgatan 17-19. Släpvagnarna kan lånas utan krav på att handla i butiken. Genom ett Bluetooth- lås är släpen smidiga att hämta och återlämna utan bemanning och hanteringen sker i Freetrailers app.

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda allmänheten denna tjänst tillsammans med Freetrailer. De flesta är någon gång i behov av en släpvagn, inte minst när man handlar byggmaterial. Då är det både mer hållbart och ekonomiskt att låna istället för att köpa ett släp, särskilt nu när det är gratis. Vi tror och hoppas att initiativet uppskattas, säger Lars Holmgren butikschef på Beijer Bygg i Uppsala.