Nyheter

Borgerlig allians stoppar Skatteverkets företagarjakt

M, C, L och KD har nu samlat en majoritet för att ta bort konkursdrivande lagstiftning och se till så att företagare inte blir personligt ansvariga för skulder.

Nu kräver partierna att regeringen agerar.

– Viktigt att det går fort eftersom vi dagligen ser hur människors livsverk går i kras i onödan, säger riksdagsledamoten David Josefsson (M) till siten fplus.

UC varnar för att den stora vågen av konkurser ligger framför oss, under sommaren och strax därefter när efterfrågan är fortsatt låg.

Men nu finns en ljusning i sikte.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och KD har samlat en majoritet i civilutskottet för att lätta på åtminstone en av reglerna i aktiebolagslagen – den om kapitalbrist i aktiebolag.

Enligt lagen ska aktiebolaget upprätta en kontrollbalansräkning om det finns misstankar om att mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat. Om det bekräftas att så är fallet så har ägaren i dag åtta månader på sig att fylla på aktiekapitalet – därefter blir ägaren personligt betalningsskyldig.

Nu verkar det som att utskottet kan driva igenom att denna tidsfrist kan kunna ökas till åtminstone 12 månader.

– Vi har fått majoritet i utskottet vilket är bra, men tyvärr inte enighet. Nu kommer riksdagen förhoppningsvis att lägga ett tillkännagivande till regeringen. Nu hoppas vi att regeringen också gör slag i sak, som andra europeiska länder redan har gjort. Det är viktigt att det går fort eftersom vi dagligen ser hur människors livsverk går i kras i onödan, säger David Josefsson, moderat riksdagsledamot i civilutskottet till siten fplus.