Nyheter

Ny rapport: Nytt kösystem kan ge lägenheter till dem som behöver dem mest

Onsdag 6 maj 2020 lanserar Fores en rapport om bostadsköer, skriven av Fredrik Kopsch vid Lunds universitet. Rapporten utgår från en fördelningsanalys med nya data och landar i ett förslag om ett kösystem där de som inte söker bostad aktivt stryks ur kön, så att de med aktuella behov prioriteras.

– Vi vet sedan tidigare att de som får hyresrätter i attraktiva områden har högre inkomster än många andra sökande. De som har haft möjlighet att vänta länge på en lägenhet, har sannolikt haft goda möjligheter att lösa sin bostadsfråga under tiden. De har rimligen redan någonstans att bo, och bör därför inte prioriteras i tilldelningen av hyreslägenheter, säger rapportförfattaren Fredrik Kopsch.

I den aktuella rapporten för Fores presenteras ett förslag till reformerad bostadskö, inspirerad av systemet i Wien. I rapportens förslag erbjuder bostadsförmedlingen lägenheter till de sökande, i stället för att de sökande anmäler intresse. De sökande kan ställa krav på sådant som rimligt pendlingsavstånd till ett visst område och en storlek på lägenheten som går att motivera utifrån hushållets storlek. De som upprepade gånger tackar nej till lägenheter som uppfyller deras kriterier, stryks ur systemet och får återkomma tidigast om tre år.

– Ur ett liberalt perspektiv kunde någon form av friare hyressättning i hela beståndet vara att föredra. Men när det inte blir så just nu, vill vi föra in en tanke om alternativ till dagens bostadsköer, så att systemet blir mer rättvist och snabbare ger lägenheter åt dem som idag hamnar i kläm, säger Andreas Bergström, Fores vice vd och ansvarig för projektet ”Hitta hem – en ny social bostadspolitik”, där detta blir den sjätte rapporten.

Bostadsförmedlingen kan låta större lägenheter i första hand gå till dem som är trångbodda och även prioritera dem med lägst inkomst, så länge den är över de gränser som sätts av hyresvärden.

– Tanken är att sålla fram dem som aktivt söker en lägenhet och sålla bort dem som står i kön närmast som en försäkring, för att det kan vara bra att någon gång i framtiden ha möjlighet att hyra en förhållandevis billig, attraktiv lägenhet, avslutar Fredrik Kopsch.