Nyheter

TUFFT FÖR ENTREPRENÖRER OCH KONSULTER I FASTIGHETSBRANSCHEN

Med anledning av coronakrisen skickade Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation ut en enkät i april till vd:ar i 426 av sina medlemsföretag för att undersöka pandemins påverkan på företagen. De flesta är förskonade, men en grupp sticker ut.

– Den höga svarsfrekvensen på cirka 50 procent och de många frisvaren visar att enkäten har engagerat våra medlemmar ordentligt. Vi märker att det finns en oro och många tankar som behöver ventileras, säger Mona Finnström som är vd i Fastigo. Nu vet vi hur Fastigo som arbetsgivarorganisation kan stötta medlemmarna på bästa möjliga sätt

Stor skillnad mellan grupper

Det finns några frågor och grupper som sticker ut i en annars jämförelsevis förskonad bransch. Det stora flertalet, 76 procent av de svarande, uppger att de inte har för avsikt att inom en tremånadersperiod nyttja korttidsarbete med statligt stöd, anstånd med skattebetalningar, lån eller uppsägning på grund av arbetsbrist. Men det här gäller inte alla.

– Bland Fastigos drygt 1000 medlemsföretag återfinns kommunala, privata och kooperativa fastighetsbolag, samt intresseorganisationer och entreprenörer/konsulter i fastighetsbranschen. Den grupp som kraftigt stack ut som i hög eller viss utsträckning drabbade av krisen var gruppen entreprenör/konsult, säger Mona Finnström.