Nyheter

Bostadsmarknaden fortsatt stark mitt i coronakrisen

Från och med idag utökar SBAB marknadsbevakningen under coronakrisen. Genom att använda den data som SBAB:s tjänst Booli tillhandahåller man nu en aktuell lägesbedömning av hur det såg ut på bostadsmarknaden under närmast föregående vecka på både andrahandsmarknaden och för nyproduktionen tidigt veckan efter.

Utbudet på andrahandsmarknaden, annonstider och andelen prissänkta bostäder har överlag ökat men prisrörelserna är överlag måttliga. Trots en viss nedgång den allra senaste tiden i kvadratmeterpriserna på särskilt bostadsrätter i vissa områden – bland annat Stockholms län, där coronasmittan varit mest utbredd – ligger de fortfarande kvar på högre nivåer eller i paritet med hur det såg ut vid ingången av året.

– Boolis data är unik genom att vi mycket snabbt kan få en bild av det aktuella marknadsläget. På måndagar sammanställer vi aktuell statistik från föregående vecka, över bland annat utbudet, utgångspriser, kvadratmeterpriser, budpremier, antalet prissänkta bostäder och annonstider, säger Josephine Linghammar, presskontakt på Booli.

– Under normala tider ska man vara mycket försiktig med att tolka veckovisa rörelser i marknadsdata. I ett osäkert läge som detta kan det ändå vara av intresse att tidigt försöka utläsa tendenser i data. Men att då samtidigt sätta dessa i perspektiv. Det finns annars stor risk för övertolkningar, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.