Nyheter

Anställd på allmännyttiga Lulebo anmäld för större ekonomiska oegentligheter

En avvikelse i en inkommande faktura i början av april 2020 väckte Lulebos misstankar. Efter kontakt med det fakturerande entreprenörsföretaget, uppkom misstanken om förekomsten av ekonomiska oegentligheter inom Lulebo.

Allt pekar på att det är en person som är anställd och verksam inom Lulebo som utnyttjat sin ställning och svagheter i Lulebos verksamhetssystem för att genomföra en stor mängd både mindre och större ekonomiska oegentligheter.

Ett flertal olika konsult- och entreprenörsföretag verkar vara inblandade då de var och ett för sig har gjort felaktig fakturering. Det gäller både tjänster och timmar. Samt även olika typer av varor och material.

Lulebos ledning gav revisionsbyrån PWCs forensiska enhet i Stockholm i uppdrag att göra en grundlig genomgång. PWC har gått igenom inkommande fakturor, granskat bokföringen och projektredovisningen.

Polisanmälan

PWCs professionella utredningsavdelning skriver fortfarande sin rapport. Lulebo kan redan nu bekräfta att de inte kunde hitta något som tyder på att Lulebo dragit fel slutsatser.

Lulebo har också gjort en formell polisanmälan.

Medarbetare uppsagd med omedelbar verkan

– Jag har följt ärendet under hela resans gång och jag har fullt förtroende för ledningens agerande och hantering av ärendet, kommenterar Kent Ögren, styrelseordförande i Lulebo.

– Vi är förstås både chockade och mycket bedrövade. Ingen i bolaget har vare sig anat eller kunnat förutse detta, säger Erik Öhrling, VD för Lulebo.

– Vi har naturligtvis också funderat mycket på hur detta alls har kunnat ske; hur kunde någon göra så fel, så många gånger och under så lång tid, utan att någon enda person i organisationen har upptäckt det, säger Öhrling och fortsätter:

– Nu står vi inför fullbordat faktum med en medarbetare som lämnat bolaget med omedelbar verkan och med en utredning som måste få ha sin gilla gång. När utredningen är klar återstår ett gediget arbete med att gå igenom existerande system, processer och rutiner för att säkerställa att ingenting liknande någonsin ska kunna hända igen.