Nyheter

Träning i stadsmiljö

Nola slår ett slag för hälsosamma stadsmiljöer. Utomhusträning på attraktiva utegym bör vara ett naturligt inslag i stadsbilden och finnas med redan i planeringsstadiet vid stadsutveckling.

Hälsosamma stadsmiljöer

När inomhusgym stängs, eller har begränsade öppettider finns ett ökat behov av att öppna upp stadsrummet för träning. Ett utomhusgym kan anläggas i såväl stads- som parkmiljö och inte bara invid en träningsanläggning eller motionsslinga.

Riksidrottsförbundet och arkitektbyrån FOJAB har nyligen påbörjat ett arbete med att utveckla Rörelsefaktorn – ett verktyg för att lättare kunna integrera och planera för fysisk aktivitet i stadsmiljön.

Utomhusträning med Calisthenics

Det finns många fördelar med utomhusträning, såväl ekonomiska som socioekonomiska samhällsfördelar. Det främjar psykiskt välmående, minskar sjukskrivningar, samlar ungdomar konstruktivt, skapar social samhörighet.

Utegym har även fördelen att det kan placeras var som helst i parkmiljöer, invid lekplatser och torg, på offentliga platser och öppna ytor.

Calisthenicsär ett annat ord för kroppsviktsträning, där kroppen används som främsta redskap och vikt, för att utveckla kroppsbyggnad och bemästra övningar. Träningsformen bygger upp funktionell styrka då flera muskelgrupper tränas samtidigt, samt stärker leder och senor.

Skaderisken minskar även genom användning av den egen kroppsvikten som motvikt utan tunga vikter. Uttrycket kommer från det antika grekiska ordet kallos perfekt vacker och sthenos styrka. Calisthenics är i dag en populär träningsform men har länge använts inom t.ex. militären och av kroppsbyggare.

Nolas utegym Kebne

Kebne är inte bara ett utegym, utan en familj aktivitetsmöbler för naturlig träning och fysisk aktivitet i landskap eller stadsrum. Utegymmet består av okomplicerade enheter för kropps- styrketräning och stretching, fokuserat på kroppsviktsträning.

Kebne är designat av formgivarduon Kauppi & Kauppi med särskild omsorg att välkomna alla oavsett längd, ålder, kön eller träningsnivå. Övningar kan enkelt anpassas efter de olika modulerna, med kroppen som motstånd efter olika nivåer och passar att träna på i alla årstider. I systemet ingår en inspirationskarta med grafik över de vanligaste övningarna. Kebne är miljöbedömt och har belönats med flera internationella priser för dess produktdesign. Kebne utegym mer info

Foto: Johan Kauppi