Nyheter

Hushållens boprisförväntningar rasar enligt SEB:s boprisindikator

SEB:s Boprisindikator faller kraftigt i april med 67 punkter till minus 20. Det är den största förändringen under en enskild månad som uppmätts under boprisindikatorns 17-åriga historia.

Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar med 33 enheter jämfört med förra månaden och ligger nu på 22 procent. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året uppgår nu till 42 procent, att jämföra med 8 procent föregående månad.

Andelen som tror på oförändrade priser har minskat med två enheter och ligger denna månad på 27 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 20 vilket är en nedgång med hela 67 enheter från förra månaden.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i Boprisindikatorn. Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande. Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 24 mars till 1 april. Fram till och med december 2019 genomfördes Boprisindikatorn med hjälp av telefonintervjuer.

Boprisindikatorn – Utveckling senaste 12 månaderna:

apr-20 mar-20 feb-20 jan-20 dec-19 nov-19 okt-19 sep-19 aug-19 jul-19 jun-19 maj-19
-20 47 45 43 43 42 46 38 38 40 32 27

 

Bild av Lena Lindell