Nyheter

Marcato utvecklar Veddesta industriområde till stadsmiljö

Järfälla kommun tecknar avtal med Marcato Förvaltnings AB, vars moderbolag är Sagax, för utveckling av två kvarter om totalt 55 000 kvm i Barkarby. Kvarteren ligger i Veddesta industriområde. Området ska förvandlas till en upplevelserik stadsmiljö.

Strategiskt läge

Sagax två kvarter har ett mycket centralt läge och är strategiskt viktiga för Veddestas utveckling till stadsmiljö. Inom kvarteren planeras för en ny stationsbyggnad för Stockholmsregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra.

– Sagax två kvarter spelar en nyckelroll i att förvandla Veddesta industriområde till en av Sveriges mest intressanta och upplevelserika platser, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Exploateringsavtalet mellan Järfälla och Sagax omfattar två kvarter om totalt 55 000 kvm BTA och ger Sagax möjlighet att utveckla:

  • bostäder, i huvudsak bostadsrätter
  • kommersiella lokaler
  • kontor och hotell

– Jag är glad att Sagax ser potential i det här området och investerar i Barkarby. Inom några år kommer kvarteren att ha ett mycket gynnsamt läge mitt i Stockholmregionens nya nod för kollektivtrafik, säger Nikoletta Josza (L), kommunalråd med ansvar för byggnation.

Rivning av befintliga byggnader på platsen beräknas starta under Q1 2021 och de två nya kvarteren beräknas stå klara i samband med tunnelbanans öppnande.

Om avtalet 

Exploateringsavtalet med Marcato Förvaltnings AB avser fastigheten Veddesta 1:13 och reglerar genomförandefrågor och medfinansieringsersättning för tunnelbanan.

Godkännande av exploateringsavtalet behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 16 mars. Beslut om godkännande tas i kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 11 maj.

Om stadsutvecklingsområdet Barkarby

Barkarby står inför en stor förändring. Vid Barkarby station byggs en ny kollektivtrafiknod för Stockholm och hela Mälardalen med tunnelbana, ny bussterminal och nya regionaltågsplattformar i direkt anslutning till vararandra. Det göratt Barkarby inom några år kommer att få ett mycket strategiskt regionalt läge. I anslutning till kollektivtrafiknoden utvecklas en ny attraktiv och livfull stadsdel. Det kommer att finnas ett gynnsamt läge för kontor, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger, bostäder, och lokaler för kultur och utbildning.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde. Detta  fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta 1, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.