Nyheter

Nu ökar varslen inom byggbranschen

Antalet byggvarsel under mars månad var 1 210 jämfört med 479 i mars 2019. Under februari var antalet varsel 321, visar Arbetsförmedlingens siffror, skriver Byggnadsarbetaren.

De är den pågående corona-epidemin som gör nu kraftiga avtryck i varselstatistiken. Även inom byggbranschen.

– Kurvan över antalet varsel har varit på väg upp under två års tid, men den dramatiska ökningen under mars förklaras med corona, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

– Vi får även signaler att vissa kommuner gör halt i vissa projekt, men att större infrastrukturprojekt löper på enligt plan, fortsätter Fredrik Isaksson till Byggnadsarbetaren.

– Tror att det finns en rätt stor oro därute men det är ändå få projekt som har tvärstoppat. De flesta projekt löper på, men det har blivit trögare med nya beställningar. Vi får också indikationer på att importen av material inte flyter på lika bra som tidigare, säger Fredrik Isaksson.

Mörkertalet bland småföretagen kan vara stort eftersom det enligt lag är företag med fem anställda eller fler som är skyldiga att meddela varsel till Arbetsförmedlingen.

Man ska dock komma ihåg att fortfarande ligger antalet byggvarsel betydligt lägre än under både finans- och eurokrisen.

Bild av Dimitris Vetsikas