Nyheter

Plåtslageriföretag från Älvängen nominerat till ICAs Entreprenörspris

Bland hundratals bidrag har Mathias Mattsson och plåtslageriet Pogab blivit utvalda som en av fem finalister till ICAs Entreprenörspris i kategorin Årets Lokala Hjälte.

Entreprenörer från hela Sverige har blivit nominerade och vinnaren kommer att utses genom en onlineomröstning samt en jury bestående av bland andra entreprenören och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh.

Plåtslageribranschen lider av en enorm kompetensbrist, en utmaning som entreprenören och plåtslagaren Mathias Mattsson från Älvängen valt att ta sig ann. Genom att starta lärlingsverksamhet i sin verkstad och samarbeta med gymnasium och arbetsförmedlingen, samt ta emot nyanlända, jobbar Pogab för att se till att arbetsmarknaden får de plåtslagare de behöver och gör samtidigt att Ale-ungdomar utvecklas, får arbete och en väg in i lokalsamhället.

Mathias Mattsson har varit plåtslagare hela sitt liv och brinner för yrket. Engagemanget för ungdomars chans att växa och samtidigt bidra till yrkets återväxt har gjort honom till en lokal entreprenör som inspirerar. Förutom arbetet med lärlingsprogrammet i verkstaden, gör Mathias ett gediget jobb i att besöka skolor i hela länet för att prata med både elever och föräldrar för att sprida kunskap kring plåtslageri som bransch och yrke. Han talar även direkt
med politiker och är aktiv i företagarföreningar – allt för att påverka förutsättningarna för hantverksyrken. Passionen för ungdomarna och att motverka branschens utmaningar driver både Pogab och ungdomarna i Ale framåt.

– Det inspirerar mig att se hur man kan både få verksamheten och ungdomarna att växa. Med oss får de komma ut och arbeta, vilket gör att de bidrar till samhället men framför allt börjar tro på sig själva. De två första ungdomarna jag tog in som lärlingar är idag verkstadschef och projektledare hos mig, det är det ultimata kvittot på att det vi gör ger resultat, säger Mathias Mattsson, VD på Pogab.

Nu har Mathias Mattson blivit korade som en av fem finalister till ICAs Entreprenörspris i kategorin Årets Lokala Hjälte – som delas ut i ICA-handlarnas anda till entreprenörer som bidrar till en mer positiv utveckling i sitt närområde. Prissumman består av 100 000 kronor. I juryn sitter bland annat Mouna Esmaeilzadeh, även känd som Dr Mouna, och Anna-Karin Hatt, vd LRF. Som en del av urvalsprocessen kommer allmänheten även kunna rösta fram
sina favoriter – allmänhetens röst väger lika mycket som en av juryns röster.

– I år delar vi ut ICAs Entreprenörspris för tredje gången, och varje gång slås vi av hur många otroliga företagare som finns runt om i Sverige. ICAs grund är lokala entreprenörer som driver cirka 1300 ICA-butiker och de har alla ett starkt engagemang för sitt närområde där de verkar. Därför är entreprenörskap viktigt för hela ICA, och årets entreprenörspris kommer gå till två personer som jobbar i samma anda. Alla våra finalister använder sig av
sitt företagande för att förbättra Sverige, och det vill vi hylla, säger Per Strömberg, vd ICA
Gruppen och juryns ordförande.

Pogabs sätt att hantera utmaningen med kompetensbrist och samtidigt göra en insats för det lokala samhället, är något som Mathias Mattsson hoppas ska inspirera andra hantverksyrkesgrupper med liknande utmaningar. Ambitionen är att etablera liknande initiativ på andra orter i framtiden. Vem som vinner priset kommer att stå klart den 1 april 2020.

Bild: Pogab