Nyheter

Premiär för Norrköpings gröna matbutik

Lidl fortsätter sin expansion i Sverige och den 13 februari var det dags för att öppna den första butiken 2020, denna gång i Klockaretorpet, Norrköping. Butiken blir stadens tredje och Lidls 192:a i Sverige. I och med den här öppningen närmar Lidl sig målet om 200 butiker under 2020 med stormsteg.

Den 1 300 kvadratmeter stora butiken på Folkborgsvägen i Klockaretorpet är den sjätte Lidl-butiken i Sverige som certifierats enligt det internationella miljöklassificeringssystemet Breeam. Butiken är utrustad med bland annat solceller på taket och stora fönsterpartier för att dra nytta av dagsljuset samt rörelsesensorer för all belysning. Solcellerna på taket förser butiken med el och gratis snabbladdning för kunder som har elbil.

Butiken är utformad efter Lidls butikskoncept där ljusa, luftiga lokaler och hållbarhet står i fokus. Sortimentet ser precis ut som landets övriga Lidl-butiker där bland annat 42 procent av varorna kommer direkt från svenska leverantörer och leveranser av färsk frukt och grönt sju dagar i veckan.

– Norrköpings nya Lidl-butik ligger mycket bra till. Den ligger nära bostäder och det är lätt att ta sig hit med både spårvagn, buss, bil och cykel. Ett riktigt bra läge för alla som vill handla hållbart hela vägen. Det känns bra att ge Norrköpingsborna ytterligare möjligheter att veckohandla kvalitativ och hållbar mat och ändå ha kvar pengar till annat, säger Sebastiano Sacilotto, Försäljningsdirektör Lidl Sverige.

Lidl jobbar intensivt för att minska klimatpåverkan för hela verksamheten, från utformning och byggnation av butiker till lager och kontor. Genom smart logistik minskas antalet transporter till och från butiken, till endast en leverans per dag. Det medför mindre utsläpp och bullerstörningar då alla varor levereras i samma lastbil.

Under 2020 kommer Lidl att fortsätta arbetet för ett minskat matsvinn i alla butiker. Under 2019 lanserades konceptet ”Ta vara på”, där kunderna kan köpa frukt och grönt till kraftigt nedsatta priser, och Lidl blev också första livsmedelskedja i Sverige att redovisa sitt matsvinn med total transparens.

Lidl är fortfarande den enda svenska livsmedelskedjan som klimatkompenserar för hela sin svenska verksamhet.

Bilden:
Butikschef Hanna Davidsson laddar för att inviga Lidls 192:a butik i Sverige.
Bild: Lidl