Nyheter

Byggnads och Byggföretagen växlar avtalsyrkanden

Idag växlar Byggnads och Byggföretagen avtalsyrkanden på Byggavtalet. 7 000 har skrivit under Byggnads krav på ordning och reda. Hundratals vittnesmål talar sitt tydliga språk. Det är dags att städa byggbranschen.

– Jag får ofta frågan om det verkligen är så illa ställt i byggbranschen som vi påstår. Det är oändligt mycket värre. Det rör sig om modernt slaveri, lönedumpning och farlig arbetsmiljö. Vi har pekat på brister i många år. Företagen har skrattat hela vägen till banken och stått och tittat på medan byggbranschen gått bakåt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Våra krav handlar om att inte behöva jobba dygnet runt, att lika skickliga händer ska ha lika betalt. Att företag ska kunna bevisa att de betalar rätt lön och följer kollektivavtal. Nu är det upp till bevis för arbetsgivarna. Om de verkligen på allvar vill ha ordning reda, är det dags att gå från ord till handling, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Yrkanden i korthet:

Underentreprenörer ska kunna bevisa att de följer kollektivavtalet

Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder

Lönespecifikationen ska tydligt visa lön, övertidssaldo och intjänad pension

Byggnads ska få större inflytande över arbetstidens förläggning

Regionala skyddsombud ska ha rätt att kontrollera alla arbetsplatser

Skadestånd till arbetstagaren om företaget inte gjort riskbedömning

Pension från första arbetade timmen

Högre extra pensionsavsättning

Gravidlön under hela ledigheten om kvinnan inte får arbeta på grund av risker för barnet.

Byggavtalet löper ut 30 april

Avtalet berör 55 000 medlemmar i Byggnads
Första förhandlingsdatum är 1 april.

I december lanserade Byggnads kampanjen Helt seriöst? med ett upprop för ordning och reda. Nästan 7 000 namnunderskrifter har samlats in och flera hundra har delat sin berättelse av verkligheten. Läs mer på: www.heltseriost.se

Bilden:
Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads.
Bild: Terese Perman