Nyheter

”Ryktena om bruksortens död är betydligt överdrivna”

Internetjätten Google har köpt 108 hektar mark i Horndal i Avesta kommun. Där planerar företaget för ett datacenter bestående av bland annat serverhallar, transformatorer, generatorer och reservkraftverk. Anläggningen beräknas kunna få uppåt 1700 anställda.

– Horndal bor det 1 100 människor och det finns två pizzerior så det måste till rätt mycket: bostäder och restauranger och hotell, säger kommunstyrelsens ordförande i Avesta, Lars Isacsson (S).

I Avesta kommun i södra Dalarna har man en längre tid arbetat för att få ett datacenter till kommunen. Nu kan det arbetet vara på väg att bära frukt. Efter att Google tidigare köpt ett stort markområde i Horndal lämnade företaget nyligen in en miljötillståndsansökan gällande fem stora serverhallar och en lång rad byggnader och anläggningar med stödfunktioner.

– Avesta är en tillverkningsindustrikommun, vi har haft tillverkningsindustri här sedan 1630, så det finns mycket tillgång till kraft och ett naturligt nästa steg är att titta mot en ny industri, som datacenterindustrin. Vi hade stora varsel i kommunen 2011 och insåg då att vi måste ha fler ben att stå på, ett mer breddat näringsliv, säger Lars Isacsson till EFN Ekonomikanalen.

Anledningen till att Google valde Sverige var enligt Isacsson stabiliteten inom politiken, elnätet och tillgången på grön el, förhållanden som även gäller Avesta. Googles förberedelser för en etablering i Avesta är en del i ett större mönster, menar Lars Isacsson.

– De här ryktena om bruksorternas död är betydligt överdrivna. Det kan man se i det här området där vi är. Microsoft har köpt mark och ska etablera sig i Sandviken och i Gävle och Amazon i Västerås och Eskilstuna. Industiorter, och det är ingen slump. Här finns en vana av att jobba med stora internationella företag, det finns mycket elkraft och det finns kraft i befolkningen, säger han.

Se hela inslaget här (4:43 min, nytt fönster)

Bilden:
Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande i Avesta.
Foto: EFN Ekonomikanalen