Nyheter

Första spadtaget för Eslövs centrumombyggnad

​Det första symboliska spadtaget har nu tagits för ombyggnaden av Stora torg i Eslöv. Därmed är det ambitiösa arbetet igång med att utveckla Eslövs centrum för framtidens utmaningar.

– Det här är en spännande dag. Väldigt inspirerande att bygget nu kommit så långt att vi kan se att det verkligen händer något här i vårt fina centrum, sa kommunalråd Johan Andersson (S) som var en av åtta representanter för Eslövs kommun, handlarna i centrum och byggentreprenören som höll i de symboliska spadarna.

Övriga premiärgrävare var Stadskärneföreningens ordförande Sevim Mehmet som representerar handlarna i centrum, kommunalråd Catharina Malmborg (M), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Andersson (M), nämndens förste vice ordföranden Janet Andersson (S) samt byggentreprenören Älmby Entreprenad AB:s representanter Linus Andersson och Marcus Rydetoft.

Invigs delvis till midsommar

Stora torg står i fokus för centrumombyggnaden och ska utvecklas till en plats för möten och upplevelser där människor i alla åldrar ska kunna koppla av och umgås.

Redan om fem månader, lagom till midsommar, är planen att Köpmansgatan på torgets östra sida ska vara klar och uteserveringarna kunna öppna.

Delar av torget är redan inhägnat och bygget går igång omedelbart.

Byggs i två etapper

Förutom att uteserveringarna längs torgets ena sida ska kunna öppna redan till midsommar, planeras att hela den första etappen ska vara klar vid årsskiftet 2020/2021.

Då startar etapp två som ska vara klar tillsskiftet 2021/2022 ska även den delen vara klar.

Många har deltagit i dialogen

Kommunalråd Johan Andersson påminner om att många har deltagit i planeringen av centrumombyggnaden. Redan 2015 hölls öppna dialogmöten dit alla som ville var välkomna. 650 Eslövsbor, näringsidkare och fastighetsägare deltog i mötena och bidrog med åsikter och idéer.

Planen för centrumutvecklingen antogs av kommunfullmäktige 2016.

– Stora torg är en viktig del i utvecklingen av hela stadskärnan, säger Johan Andersson.

Handlarna positiva till ombyggnaden

Stadskärneföreningens ordförande, Sevim Mehmet håller med. Stadskärneföreningen är en samverkansorganisation för fastighetsägare, handlarna i centrum och Eslövs kommun.

– Vi är positiva till ombyggnaden och ser fram emot resultatet. Samtidigt kommer byggtiden att innebära påfrestningar under en period. Det ställer krav på tydlig information både till oss näringsidkare och till våra kunder, säger Sevim Mehmet.

​På webbplatsen storatorg.eslov.se kan du följa ombyggnaden av Eslövs centrum

Bilden:
Första spadtaget för ombyggnaden av Stora torg togs av det här gänget: Sevim Mehmet Stadskärneföreningen, Malin Gunnarsson projektledare, Janet Andersson, samhällsbyggnadsnämnden, Bengt Andersson samhällsbyggnadsnämnden, Catharina Malmborg kommunalråd, Johan Andersson kommunalråd, Linus Andersson platschef samt Marcus Rydetoft arbetschef.

Bild: Eslövs kommun