Nyheter

Svensk Fastighetsförmedlings vd: Så blev bostadsåret 2019

Mycket har skett på bostadsmarknaden under 2019. Men hur har det påverkat bostadspriserna? Enligt en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling har priserna det senaste året i genomsnitt ökat med 4 procent i landet, på såväl villor som bostadsrätter. På villasidan var det Vetlandaborna som blev de största vinnarna och vad gäller bostadsrätter är det i Mjölby som priserna ökat mest. 

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsrätter och villor i landet utvecklats under 2019. Totalt hade 110 av samtliga 290 kommuner tillräckligt stort antal sålda bostadsrätter och villor för att kunna ingå i kartläggningen. Störst ökning under de senaste tolv månaderna stod Vetlanda för. Här har villapriserna stigit med 28 procent. Därefter kommer Gislaved och Ystad, med en ökning om 18 respektive 14 procent.

När det gäller bostadsrätter är det istället i Mjölby kommun som ökningen varit som störst under året. Här har priserna ökat med 24 procent. I Skellefteå kommun har priserna på bostadsrätter stigit med 18 procent jämfört med rikssnittet på 4 procent. Därefter kommer Mariestad, Lomma och Ängelholm.

– Statistiken visar att priserna stigit stabilt på de flesta håll i landet under året. Vi ser ett högre tryck på visningarna och den återhämtning som bostadsmarknaden gjort i år har accelererat ytterligare under hösten, inte minst i storstäderna. Bostadsrätter i Stockholm sticker ut när det gäller budpremien – alltså skillnaden mellan utropspris och slutpris, som har ökat rejält under hösten. Trots en eventuell räntehöjning och prognoser kring en lägre tillväxt i ekonomin indikerar faktisk data på en fortsatt stabil bostadsmarknad med ökande priser, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Sammanfattningsvis har priserna ökat stadigt i de flesta delarna av landet, hela 17 av Sveriges 21 län har haft en positiv prisutveckling de senaste tolv månaderna. Jämtland, Blekinge och Gotland har dock backat med 1, respektive 2 procent på villasidan. När det kommer till bostadsrätter är det istället Halland, Jämtland, Dalarna och Kalmar som har haft en negativ prisutveckling under året jämfört med ifjol.

Topplista: Här steg priserna mest 2019

Bostadsrätter
1. Mjölby                                              + 24 %
2. Skellefteå                                        + 18 %
3. Mariestad                                        + 16 %
4. Lomma                                            + 15 %
5. Ängelholm                                       + 15 %

Villor
1. Vetlanda                                          + 28 %
2. Gislaved                                          + 18 %
3. Ystad                                               + 14 %
4. Landskrona                                      + 13 %
5. Skellefteå                                         + 13 %

Bild av Gerd Altmann från Pixabay