Nyheter

Skövdebostäder och allmännyttan minskar klimatpåverkan på riktigt

För ett år sedan startade Sveriges Allmännytta klimatinitiativet och 176 bostadsföretag med sammanlagt 681 000 lägenheter har hittills anslutit sig. Klimatinitiativet har två övergripande mål: En fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007).

– Skövdebostäder har arbetat med klimatfrågorna under lång tid. När vi för ett år sedan gick med i Allmännyttans klimatinitiativ tog vi ytterligare kliv genom att förtydliga och öka våra målsättningar. I och med de olika fokusområdena blir frågan också bredare än bara energibesparingar, säger Morgan Arvidsson tillförordnad vd Skövdebostäder.

Tillsammans gör allmännyttan skillnad

Allmännyttan kan med sin storlek göra skillnad. Bland annat producerar allmännyttans företag tillsammans 8 gigawattimmar el i andelsägda solcellsparker eller i egen solcellsanläggning. Av elen som produceras i egna solceller används cirka 5 gigawattimmar för eget bruk eller av hyresgästerna och cirka 3 gigawattimmar skickas ut på elnätet. Skövdebostäder har installerat solceller i merparten av sina bostadsområden.

– Vår resa mot en fossilfri allmännytta 2030 med 30 procent mindre energianvändning har börjat på allvar. Att minska klimatpåverkan är en ödesfråga och inom allmännyttan pratar vi inte bara om det, utan vi ställer om på riktigt. Handlingskraften i allmännyttans hållbarhetsarbete är imponerande, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Bild: Sveriges Allmännytta