Nyheter

Hyreshöjningar klara för över en kvarts miljon lägenheter

Hyresförhandlingarna pågår runt om i landet och 250 861 lägenheter har nu fått sin nya hyra klar för 2020. För de avtal som hittills träffats är den genomsnittliga hyreshöjningen 1,8 procent.

–Kraven från hyresvärdarna har varit väldigt höga. De har begärt hyreshöjningar på uppåt 3,5 procent, ibland mer. Det är de högsta kraven sedan 2012. Nu kan vi se att förhandlingarna runt om i landet landar på förhållandevis rimligare nivåer, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Den genomsnittliga höjningen på 1,8 procent innebär att en hyreslägenhet på 65 kvm i Sverige får en höjning med 104 kronor i månaden för 2020. Sedan år 2000 har KPI ökat med 27 procent medan höjningarna varit 33 procent i de årliga förhandlingarna.

– Hyresgästföreningen eftersträvar en långsiktig och stabil hyresutveckling. Att äga och förvalta hyresfastigheter är en långsiktig verksamhet. Man kan inte bara titta på de tre senaste årens hyresutveckling som varit förhållandevis låg utan man måste se ur ett längre perspektiv., säger Erik Elmgren.

Sex av tio hushåll består av ensamstående personer, med eller utan barn, som ska klara av en eventuell hyreshöjning på bara en inkomst.

–Även vanligt folk måste kunna ha råd att bo och hyra en lägenhet i framtiden, säger Erik Elmgren.

Nu fortsätter lokala förhandlingar runt om i Sverige som slutligen ska resultera i hyresjusteringar för 2020 för 1,5 miljoner hushåll.

Bild av Photo Mix från Pixabay