Nyheter

Altura och Drevviken ska utveckla äldreboende åt Heby kommun

Ett äldreboende som ska kännetecknas av hemlika miljöer och smarta lösningar. Det är planen för fastigheten som Altura och Drevviken ska utveckla i Heby kommun i Uppsala län efter en dialogprocess. Boendet ska inrymma 80 lägenheter med planerad inflyttning under 2022. Äldreboendet ska långsiktigt ägas av Altura.

Efter en dialogprocess står det nu klart att Altura och Drevviken utsetts av Heby kommun att utveckla ett modernt äldreboende i kommunen. Boendet kommer att inrymma 80 lägenheter samt kontor för hemtjänst och hemsjukvård. Maten på boendet ska lagas på plats i ett tillagningskök som även ska serva boendets café, vilket ska fungera som en social mötesplats där allmänheten är välkommen. Äldreboendet, med planerat färdigställande under 2022, blir ytterligare ett projekt i utvecklingssamarbetet mellan Altura och Drevviken.

– Att ha fått förtroendet av kommunen att tillsammans med Drevviken få utveckla morgondagens äldreboende i Heby är en fjäder i hatten och något vi är mycket glada över. Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet och framförallt att få utveckla ett trivsamt och modernt äldreboende i en kommun som prioriterar sina äldre”, säger Dorotea Stellmach, Ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Äldreboendet ska utvecklas med fokus på att skapa trivsamma miljöer och smarta lösningar för såväl boende som personal och anhöriga genom effektivt utformade lokaler, hemlika materialval och växtlighet. Exempelvis ska inomhusmiljön utformas på ett sätt som minimerar korridorsytor.

Något som dels bidrar till en hemtrevlig känsla och god arbetsmiljö, men även underlättar för personer med demenssjukdom. Den tillhörande trädgården utformas som en naturlig del av boendet med lummiga platser och bersåer för vila, men också för aktiviteter som odling och promenader.

– Precis som med våra andra samarbeten med Altura är det här är ett projekt med stort fokus på de boendes trivsel och trygghet, men även på personalens behov av uppsikt och närhet till samarbete i lokalerna. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda ett högkvalitativt äldreboende där människorna sätts i fokus, säger Patrik Englund, Grundare på Drevviken.

Det här blir fastighetsaktörens första äldreboende i Uppsala län och Altura ser regionen som ett tydligt fokusområde drivet av ett långsiktigt behov.

Bilden:
Dorotea Stellmach, Ansvarig för konceptutveckling, Altura.
Bild: Altura